Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da nije moguće da Turska, inače, članica NATO, pozitivno gleda na planove Švedske i Finske da se pridruže alijansi, rekavši da su te dve zemlje dom za mnoge terorističke organizacije. Plan Finske da podnese zahtev za članstvo u NATO, koji je juče objavljen i očekivanje da će Švedska učiniti isto, dovešće do širenja zapadnog vojnog saveza koje predsednik Rusije Vladimir Putin želi da spreči, preneo je Rojters.

Erdogan je danas opisao negativan stav Turske prema mogućem pristupanju Finske i Švedske u NATO, nazvavši nordijske zemlje “terorističkim hostelima” i “sećajući se” stava administracije Alijanse prema vezi Turske i Grčke.

“Trenutno pratimo dešavanja u Švedskoj i Finskoj, ali nismo pozitivno raspoloženi. NATO je grešio sa slučajem Grčke u prošlosti, odnosno prethodne administracije jer znate već kakav je odnos Grčke prema Turskoj. Drugo, ne želimo da pogrešimo. Nordijske zemlje su kao ‘hosteli’ za terorističke organizacije”, rekao je on.

Erdogan je reagovao i na “opštu dozvolu” koju su SAD dale da izuzmu od sankcija teritorije na severu Sirije, uključujući i one koje kontrolišu kurdski pobunjenici Narodne zaštitne jedinice (YPG) koje Turska opisuje kao “perifernu ispostqavu Radničke partije Kurdistana (PKK)”.

“Ne znam šta da kažem za Bajdena. Nakon što vidimo sve podatke i tačne izjave, onda ćemo otkriti svoj stav. Pre svega YPG je teroristička organizacija i ista je kao PKK. Nemoguće je da prihvatimo ovu grešku Amerike. SAD su pružile sve vrste finansijske podrške terorističkoj organizaciji PKK, svim organizacijama u severnoj Siriji. Kamimonima su slale opremu i municiju. Šta god smo radili u severnom Iraku, nastavićemo da radimo u severnoj Siriji, bilo da je to PKK ili YPG. Ne smemo sebi dozvoliti da zatvaramo oči pred teroristima. To govorimo i zemljama koje su prijateljske. Grešite, idite pravim putem. Analiziraćemo sve to na našim budućim sastancima”, rekao je Erdogan.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime