Foto: RTRS

Iz SPC su istakli da se mora govoriti o izmjenama Zakona, a ne o njegovoj primjeni jer zakonsko rješenje nije u skladu sa Ustavom, ni međunarodnim standardima, dok Vlada Crne Gore smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog povjerenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija, ovaj zakon može primjenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima.

Na poziv premijera Crne Gore Duška Markovića danas su o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica razgovarali predstavnici Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Današnji sastanak okončan je u duhu međusobnog uvažavanja uz ocjenu obiju strana da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi. Obje strane su u potpunosti iskazale svoje stavove u pogledu otvorenih pitanja vezanih za Zakon”, navodi se u zajedničkom saopštenju Vlade Crne Gore i Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori.

Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocijenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog zakona, nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem.

Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou.