Foto: eparhijabihackopetrovacka.org

Vladika Sergije je ocijenio da je danas teško biti Srbin i sa bolom se sjećati onih dana od prije 24 godine, kada je započeo pogrom nad srpskim narodom.

– Јoš je teže gledati kako se žrtve proglašavaju krivcima, a krivci, bez suda i osude, proslavljaju svoj krvavi pir – istakao je vladika Sergije.

On je napomenuo da su sljedbenici Novog svjetskog poretka iza sebe ostavili spaljena ognjišta, oskrnavljene hramove i grobove, pustoš i zgarišta.

– Izbjegličke kolone, čije slike još žive u našem pamćenju, dovijeka će nas opominjati na naše izgubljene zavičaje, od Ravnih Kotara, preko Knina i Grahova, od Grahova i Glamoča, pa sve do Drvara, Petrovca, Ključa i Sanskog Mosta – rekao je vladika.

On je podsjetio da su neki drugi ljudi željeli da svojim zlim djelima pišu jednu istoriju, da Srbe iskorijene iz njihove prapostojbine.

– Dušmani su okrvavili ruke ispisujući sopstvenim zlom najsramnije stranice sopstvene istorije. Da bi ostavili trag o sebi, ispisivali su našom krvlju testament svojim nasljednicima u zločinu, zavještavajući im naša ognjišta, naše svetinje, ali i našu prošlost – istakao je vladika Sergije.

Vladika Sergije kaže da vjera u Hrista kroz vjekove okuplja Srbe, kojih je ostalo da svjedoče o minulom bolu, ali i o budućem vaskrsenju za koje vjeruje da će uskoro doći.

– Milost Božija vaskrsnuće našu Krajinu iz grobova njenih mučenika. Ustaće ponovo ona davno zaspala snaga koju su nam preci ostavili, a trag našeg postojanja zasijaće jače no ikad, da obasja sve naše životne puteve, ali i stranputice onih koji su nas gonili – rekao je vladika Sergije.