Vladika Fotije rekao je da su u toku radovi na pripremi eksponata.
“Radićemo temeljno. Imamo bogatu kolekciju ikona, rukopisa, knjiga i drugih eksponata. Biće to jedan od najbogatijih muzeja u Republici Srpskoj i šire”, rekao je Srni vladika Fotije nakon obilaska muzeja sa direktorom Sekretarijata za vjere Republike Srpske Draganom Davidovićem i ministrom kulture i informisanja Srbije Vladanom Vukosavljevićem.
Vladika Fotije je izrazio nadu da će vlade Srpske i Srbije ujediniti snage i pomoći u pripremi otvaranja muzeja, koji će biti veoma značajan za Eparhiju i srpski narod.
Vukosavljević je naveo da će Ministarstvo kulture i informisanja Srbije finansijski pomoći otvaranje muzeja, čija zbirka predstavlja temelje i tradiciju srpskog naroda.
“Sručnjaci iz Srbije već rade na restauraciji muzejskih eksponata, ali potrebno je dosta rada da se izložbena zbirka podigne na stepen koji zaslužuje, što je obaveza i zadatak svih nas”, naveo je Vukosavljević.
Davidović je rekao da će Vlada Republike Srpske finansijski pomoći otvaranje Eparhijskog muzeja u kojem će biti izloženo kulturno blago srpskog naroda.
“Riječ je o veoma impresivnoj zbirci srpskog kulturnog nasljeđa i Srpske pravoslavne crkve. Stručnjaci će selektovati šta je najvrednije, odnosno koje ikone, rukopisi, knjige i odore će biti izloženi”, rekao je Davidović.

On je naveo da ne treba žuriti sa otvaranjem muzeja, koji će uz pomoć Srbije, biti jedan od najreprezentivnijih muzeja srpskog naroda.