Vladika Fotije rekao je da su u toku radovi na pripremi eksponata.
“Radićemo temeljno. Imamo bogatu kolekciju ikona, rukopisa, knjiga i drugih eksponata. Biće to jedan od najbogatijih muzeja u Republici Srpskoj i šire”, rekao je Srni vladika Fotije nakon obilaska muzeja sa direktorom Sekretarijata za vjere Republike Srpske Draganom Davidovićem i ministrom kulture i informisanja Srbije Vladanom Vukosavljevićem.
Vladika Fotije je izrazio nadu da će vlade Srpske i Srbije ujediniti snage i pomoći u pripremi otvaranja muzeja, koji će biti veoma značajan za Eparhiju i srpski narod.
Vukosavljević je naveo da će Ministarstvo kulture i informisanja Srbije finansijski pomoći otvaranje muzeja, čija zbirka predstavlja temelje i tradiciju srpskog naroda.
“Sručnjaci iz Srbije već rade na restauraciji muzejskih eksponata, ali potrebno je dosta rada da se izložbena zbirka podigne na stepen koji zaslužuje, što je obaveza i zadatak svih nas”, naveo je Vukosavljević.
Davidović je rekao da će Vlada Republike Srpske finansijski pomoći otvaranje Eparhijskog muzeja u kojem će biti izloženo kulturno blago srpskog naroda.
“Riječ je o veoma impresivnoj zbirci srpskog kulturnog nasljeđa i Srpske pravoslavne crkve. Stručnjaci će selektovati šta je najvrednije, odnosno koje ikone, rukopisi, knjige i odore će biti izloženi”, rekao je Davidović.

On je naveo da ne treba žuriti sa otvaranjem muzeja, koji će uz pomoć Srbije, biti jedan od najreprezentivnijih muzeja srpskog naroda.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime