Foto: N1

Članovi Evropskog parlamenta (EP) i članovi Skupštine Srbije razgovarali su u Strazburu na desetom sastanku Evropska unija-Srbija parlamentarnog komiteta za Stabilizaciju i pridruživanje. EP je konstatovao da je potreban značajniji napredak u pogledu vladavine prava i medijskih sloboda u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Evropskog parlamenta, sastanku su predsedavali Eduard Kukan (član EP iz Slovačke) i Vladimir Orlić (iz Srpske napredne stranke).

“Diskusija o mnogim važnim temama je bila detaljna i uspešna i uključivala je i primenu Sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije, kao i dijalog između Srbije i Kosova, vladavinu prava sa fokusom na demokratsku vladavinu, parlamentarnu proceduru i slobodu medija”, navodi se u saopštenju.

Srbiji je potrban pluralizam medija

Kukan je pozdravio napredak u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije u Srbiji. Naglasio je da Evropski parlament u potpunosti podržava stalni angažman zemlje na putu ka Evropskoj uniji.

Kako bi se to postiglo, dodaje se, potreban je značajniji napredak u ambicioznoj reformskoj agendi Srbije, pre svega u pogledu vladavine prava i medijskih sloboda.

“Nasilje i uznemiravanje novinara zaista ne be trebalo da se događa u zemlji koja želi da se pridruži EU. Srbiji je potrebna pluralistička medijska scena, adekvatno finansirana i sigurna po bezbednost novinara, uključujući i one na lokalnom nivou”, saopšteno je.

Beograd i Priština da nastave dijalog

Kukan je dalje naglasio da je kontinuirana posvećenost obe strane u dijalogu (između Beograda i Prištine) pod okriljem EU neophodna kako bi se došlo do sveobuhvatnog, obavezujućeg sporazuma.

“Beograd i Priština treba da postignu dogovor koji će rešiti sva otvorena pitanja pre ulaska u EU i obe strane treba da doprinesu povoljnoj atmosferi kako bi se to postiglo. Prvi korak bi bio da prištinske vlasti suspenduju uvozne takse od 100 odsto na robu proizvedenu u Srbiji”, navodi se.

Navodi se da Srbija i Kosovo treba da ostanu multietničke (sredine), a bilo kakav sporazum jedino može biti prihvatljiv “ako je međusobno dogovoren, ako je u skladu sa međunarodnim zakonom i ako u obzir uzme kompletnu stabilnost u regionu”.

“Takav sporazum je moguć ako postoji politička volja”, zaključuje se.

Pozabaviti se onim što brine građane

Kukan je takođe izjavio da je velika i mirna mobilizacija građana deo demokratskog društva.

“No, neslaganje sa uređivačkom politikom javnog servisa ne bi trebalo izražavati nasiljem i uznemiravanjem novinara”, rekao je i dodao da je veoma bitno da se Srbija pozabavi onim što brine građane.

Kukan je dodao da je Evropski parlament svestan teškoća u kojima je parlament Srbije i u zakonodavnim i u nadzornim aktivnostima što je dovelo do toga da deo opozicije bojkotuje rad parlamenta.

Naglasio je da parlament treba da bude mesto za demokratsku debatu na kojem će vladajuće i opozicione stranke moći da nađu zajednička rešenja i odgovore na zabrinutost građana.

Kukan je pozdravio usvajanje zajedničke deklaracije i preporuka evropskog i parlamenta Srbije. Istakao je posvećenost EP stalnom jačanju dobrih odnosa između dva parlamenta.

Sledeći sastanak biće održan u Beogradu od 30. do 31. oktobra 2019.