Mediji su krajem prošle godine objavili da je Robert Kort šef engleske obavještajne službe u Sarajevu, čije je predstavništvo ponovo otvoreno u BiH marta 2018. godine, te da je uključen u rušenje Republike Srpske i preko pokreta “Pravda za Davida”.

Pitanja na koja iz britanske ambasade nisu odgovorili odnose se na njihova saznanja o Robertu Kortu, kao i na to da li je tačno da je Kort šef engleske obavještajne službe SIS i da se nalazi u Sarajevu.

Srna nije dobila odgovor ni na pitanje kada je Kort stigao u Sarajevo, koji su razlozi njegovog dolaska i kako u ambasadi komentarišu informacije da je on uključen u rušenje Republike Srpske preko pokreta “Pravda za Davida”.

Jedno od pitanja na koja nije stigao odgovor je bilo i da li u britanskoj ambasadi znaju gdje se nalazi Davor Dragičević.

Iz Ambasade Velike Britanije u BiH 1. januara je saopšteno da se Dragičević ne nalazi u toj ambasadi i da Velika Britanija nije povezana sa organizacijom protesta u Banjaluci.

Mediji su objavili, pozivajući se na diplomatske izvore, da se otac stradalog mladića Davida, Davor Dragičević, za kojim je policija Republike Srpske raspisala potragu nakon nereda počinjenih tokom protestne šetnje održane 30. decembra u Banjaluci, nalazi u Ambasadi Velike Britanije u BiH.

Policijska uprava Banjaluka pokrenula je 31. decembra prošle godine potragu za šest lica zbog nereda počinjenih nakon protestnog okupljanja na Trgu Krajine u Banjaluci koja je održana u organizaciji grupe “Pravda za Davida”.

Policija je nakon nereda uhapsila nekoliko lica, dok su neki od izgrednika pobjegli a među onima koji su izbjegli hapšenje je i Davor Dragičević.