Al Mihajar /22/ je marokanskog porijekla, a odrastao je u Italiji. Prije dva mjeseca predao se Sirijskim demokratskim snagama kod sela Baguz na istoku Sirije.

On je u intervjuu za agenciju Rojters govorio o sve većem haosu među džihadistima, koji su na pragu poraza, kao i da među njihovim vojnim liderima vladaju nesuglasice pošto su najviši rukovodioci pobjegli iz Sirije.

Međutim, Al Mihajar upozorava da “Islamska država” planira novu fazu napada jer je više stotina boraca izašlo iz okruženja kako bi uspostavili “ćelije spavača” širom Iraka i istoka Sirije i osvetili se za poraz.

On je pred sudom u Milanu 2017. godine osuđen na osam godina zatvora zbog širenja islamističke propagande i pokušaje vrbovanje Italijana.

Neposredno pred početak ofanzive na posljednje uporište džihadista, Sirijske demokratske snage saopštile su da u zatvorima imaju oko 800 stranih boraca “Islamske države”, a u kampovima 2.000 njihovih supruga i djece, dok je taj broj od tada višestruko uvećan.

Sirijske demokratske snage žele da vrate džihadiste i njihove porodice u matične države, ali strane Vlade ne žele svoje državljane koji su se zakleli na vjernost “Islamskoj državi” i za sobom su ostavili tragove krvoprolića.