“Јasno je da oni unose svoje ratne politike, a pogotovo Komšić, koji smatra da je njegov pogled na BiH jedini moguć. Naravno da nije. Ustavna pozicija BiH su dva entiteta i tri konstitutivna naroda i to bi trebalo jasno da bude ispoljeno i vidljivo u ovoj zemlji”, rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

Komentarišući informaciju o ratnoj prošlosti ova dva člana Predsjedništva BiH, Dodik kaže da je ta prošlost nešto što bi trebalo da tretiraju pravosudne institucije koje ne rade svoj posao, a istovremeno su i neustavne.

“Ustav je neprikosnoven dokument. Sva druga dokumenta trebalo bi da budu izvedena iz Ustava. Naravno da je to otežavajuća priča kada je riječ o ratnoj prošlosti”, naveo je Dodik i napomenuo da su, što se tiče ratne prošlosti, te stvari morale odavno biti riješene i odgovorni procesuirani.

On očekuje da kolektivno rukovodstvo BiH radi u skladu sa Ustavom i smatra da ukoliko se svi budu pridržavali ovoga neće biti problema u radu Predsjedništva BiH.

“Predstavljaću srpski narod i Republiku Srpsku i moj stav će biti vrlo jasan o svim pitanjima koja budu na dnevnom redu. Republika Srpska je je primarna u mojoj političkoj agendi i ništa drugo. Ukoliko bude moguć dogovor Predsjedništvo BiH će funkcionisati, a ukoliko ne bude – šta da radimo”, kategoričan je Dodik.

Na pitanje da li očekuje da će biti opstrukcija, Dodik kaže da je opstrukcija već urađena urušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

“Sada imamo ustavni tekst koji je jasan i sasvim drugu praksu koja je nastala kršenjem mnogih odredaba tog ustava. Kao razumni ljudi morali bismo da vratimo stvari u ustavne okvire. Nije ustavno da visoki predstavnik nametne zakone i i ako parlament BiH donese neki zakon, a da nije u skladu sa Ustavom, kao što je Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH”, rekao je Dodik.

Dodik je u izjavi za “Večernje novosti” naglasio da će svaki put kada Džaferovića bude vidio u Predsjedništvu BiH njegove prijedloge gledati kroz činjenicu da je bio svjedok smaknuća Srba, da je imao mogućnost da to spriječi, a da ništa nije uradio.

“I ništa se u mom stavu nije promijenilo u odnosu na raniji zahtjev partije koju predvodim /SNSD/ u kojem smo tražili da odgovora za ratne zločine”, kaže Dodik.

On je napomenuo da mu niko ne može da pripiše da se tako ponašao prema muslimanima.

Dodik je podsjetio da je Džaferović u ratu bio načelnik Centra bezbijednosti Zenica, koja je bila i zona Sakiba Mahmuljina gdje je djelovao ozloglašeni odred “El mudžahedin”, koji je odsjecanjem glava pobio na desetine Srba.

“Definitivno je Džaferović imao odgovornost, a postoje dokazi i izjave pojedinaca da su neposredno pored njega ubijali Srbe i da nije reagovao”, rekao je Dodik.

On je naveo da je Džaferović, kao načelnik Centra zataškavao podatke o zločinima odreda “El mudžahedin” i da do procesa protiv njega nikad nije došlo, iako je u ratnom periodu odobravao državljanstvo mudžahedinima u BiH koji su bili u tom odredu.

Dodik kaže da se sumnja da je obiman dio dokumentacije sklonjen i da je upravo Džaferović to učinio.