– SAD su garant bezbjednosti ove zemlje i to je za mene ključna poruka. Niko ne može umanjiti izgrađeni nivo reformi. BiH mora nastaviti evropskim putem i sa ispunjavanjem obaveza iz usvojenog programa reformi – rekao je novinarima Džaferović i dodao da BiH treba da ispuni 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komsije.

Džaferović kaže da je za njega najvažnija poruka da će mir i stabilnost BiH biti sačuvani.

– Ono što je za mene bitno je da je Eskobar rekao da ne može biti nikakvog unilateralnog umanjenja reformi u BiH. Sve što smo radili u 26 godina, uradili smo u skladu sa Dejtonom – naveo je on.

Džaferović ističe da bilo kakav dogovor o rješavanju krize mora proći kroz institucije BiH.”Možete napraviti bilo kakav dogovor, ali ako to ne bude usvojeno u institucijama BiH, to ništa ne znači”, naveo je Džaferović.

On je potvrdio da je na sastanku pomenuta ekonomska saradnja zemalja regiona.

– Moraju se raščistiti neke stvari kada je u pitanju `Otvoreni Balkan`. Što se mene tiče, BiH treba da ide putem regionalne saradnje – naveo je Džaferović.

Džaferović je napomenuo da je rekao da je veoma značajno da se rješava odnos sa susjedima. “Prije svega Ugovor o granici i njegova finalizacija. Neprihvatljiva je bilo kakva zamjena teritorija.

On kaže da nije bilo riječi o sankcijama prema političarima u BiH.