Dvoržak, koji ovih dana boravi u Republici Srpskoj, istakao je da se ideja o realizaciji ovog projakta javila zbog stava koji preovladava u Češkoj gdje se priča plasira samo s jedne strane, a da istina o ratu uvijek mora imati dvije strane.

Prema njegovim riječima, ne može biti samo jedna strana koja vodi rat, a druga pati.

“Zbog toga smo htjeli da napravimo priču da se čuje i druga strana. U Haškom tribunalu su osuđivani samo srpski generali i vojnici, a zločine su činili i bošnjački i hrvatski. Oni su, ipak, dobijali blage kazne ili su oslobađani, što je skandalozno. Hoću da češka javnost ima pogled i s druge strane”, rekao je Dvoržak za “Glas Srpske”.

On je dodao da finansije u značajnoj mjeri diriguju tempo rada, napomenuvši da je uspio da prikupi određeni materijal i da je razgovarao sa svjedocima iz Srebrenice, Bratunca i okoline.

Dvoržak je naglasio da ima snimljene izjave ljudi s obje strane, i bošnjačke i srpske.

“Omogućili su nam kontakte sa svjedocima, ljudima koji su pričali pred kamerom i bez kojih ne bismo mogli da uradimo ništa. Oni su htjeli da pričaju o teškim danima s kraja prošlog vijeka. Samo je jedna žena odbila da priča. Za nju je bilo preteško da sve preživljava ponovo”, napomenuo je Dvoržak.

Dvoržak se nada da će premijera filma, koji bi trebalo da traje 60 minuta, biti 2020. godine, kada se navršava 25 godina od dešavanja u Srebrenici.