Bivši britanski diplomata na Balkanu Timoti Les, koji je i istraživač na Geopolitičkom forumu univerziteta Kembridž, prvog dana konferencije govoriće o posljedicama političkih procesa u Evropi na Balkan u narednih pet godina. Početak je zakazan za 12.00 časova.

“Širenje EU je završeno, EU će potonuti dublje u krizu, a slabe države kao što je BiH neće preživeti, što će otvoriti prostor za promene na Balkanu. Zapad bi trebalo da preduzme mere kako bi se ove promene omogućile i kako bi se sprečilo izbijanje nasilja”, navodi se u najavi ovog događaja, koji će biti održan u Medija centru Beograd.

Mateo Bonomi sa Instituta za međunarodne odnose iz Rima će od 14.00 časova govoriti o temi “EU i Zapadni Balkan: tako blizu a tako daleko”.

Na panelu “Balkan: Zapad protiv Istoka” govoriće Vinfrid Fajt, Timoti Les, Mateo Bonomi, Joanis Armakolas i Pjer Pean.

Početak panela zakazan je za 15.00 časova.

Drugog dana Međunarodne konferencije o EU i zapadnom Balkanu u utorak, 4. decembra, od 10.30 časova govoriće šef programa za jugoistočnu Evropu pri grčkoj Fondaciji za spoljnu i evropsku politiku Joanis Armakolas o temi “Nedovoljno zalaganje? Različite politike članica EU prema Kosovu”.

Za 11.20 časova planirano je da o temi “EU, demokratija i korupcija” govori nekadašnji šef ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu
Andrea Lorenco Kapuzela.

Novinar Pjer Pean, autor knjiga o Kosovu i bivšem šefu UNMIK-a Bernaru Kušneru, govoriće o temi “Uloga Francuske na Balkanu: Bernar Kušner i politika intervencionizma”.

Početak je zakazan za 13.00 časova.

Istoričar, zamjenik direktora “Figaro magazina” Žan-Kristof Buison u 13.50 časova govoriće o tome šta je francusko-srpsko prijateljstvo značilo tokom Prvog svetskog rata, a šta znači danas.

U najavi ove teme se navodi da je obilježevanje stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata u Parizu podstaklo Buisona da napiše tekst koji je imao ogroman odjek u Francuskoj, ali i u Srbiji.

Početak panela “Kosovo: ko crta granice – razmena teritorija, razgraničenje, status kvo – ima li rješenja za kosovsko pitanje?” zakazan je za 14.45 časova. Na panelu će govoriti Žan Kristof Buison, Timoti Les, Andrea Kapuzela, Pjer Pean.