Oni su tog 7. decembra 1991. godine ubili Mihajla Zeca /38/, njegovu suprugu Mariju /36/ i njihovu dvanaestogodišnju kćerku Aleksandru.

Preživjeli su Gordana i Dušan Zec, koji su se sakrili u kući i tako promakli ubicama njihovih roditelja i sestre.

Naoružane osobu upale su 7. decembra 1991. godine uveče u kuću uspješnog zagrebačkog mesara Mihajla Zeca na zagrebačkoj Trešnjevci. Tu su došli da bi bili privedeni zbog navodnih Mihajlovih veza sa krajiškim Srbima.

Prilikom hapšenja Mihajlo je ubijen jer je, navodno, pokušao da pobjegne ubicama, koje su potom njegovu ženu i kćerku odveli do planinarskog skloništa doma “Adolfovac” na Sljemenu i tamo ih ubili.

Nakon što su likvidirali majku i kćerku, njihova tijela su prekrili smećem. Nekoliko dana poslije brutalnog ubistva, tijela je pronašao Marijin brat Zlatko Mesić, koji je sam bio pripadnik MUP-a Hrvatske.

Ubrzo potom uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović – od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva, podsjeća hrvatski portal Indeks.

Ali, na suđenju je utvrđeno da pred istražnim sudijom nisu imali advokata, što su prema zakonu za toliko teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi izbačeni, a oni oslobođeni.

Pravosuđe nije procesuiralo počinioce zločina, a isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. aprila 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima s hrvatske strane.

Tada je hrvatska Vlada, pod pritiskom međunarodne zajednice, donijela odluku da djeci ubijenih Mihajla i Marije Zec dodijeli iznos od 200.000 evra, kao pomoć za podmirenje dotadašnjih troškova života, jer su kao maloljetnici ostali bez roditelja i bez ikakvih sredstava za život.

Aleksandra, Marija i Mihajlo sahranjeni su u Gornjoj Dragotinji kod Prijedora, rodnom mjestu Mihajla Zeca.

Hrvatski portal Indeks navodi kako ratni zločinac Tomislav Merčep, čija je jedinica počinila stravično ubistvo dvanaestogodišnje djevojčice i njene porodice, vrijeme provodi u banji.

Ovaj hrvatski medij podsjeća na svoje otkriće iz septembra prošle godine da Merčep, koji je pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva 43 civila, umjesto u zatvoru kaznu izdržava u “Krapinskim toplicama”.

To mu je, podsjeća Indeks, omogućilo ministarstvo zaduženo za ratne veterane na čelu s ministrom Tomom Medvedom, ali i Ministarstvo pravosuđa.

Kasnije su objavljene i fotografije Merčepa u banji na kojima se vidi da tamo vrijeme provodi kao bilo koji drugi slobodan čovjek, te da nema čak ni pratnju pravosudne policije, napominje Indeks.

Portal dalje podsjeća da je Merčep 2015. godine bio i uvažen gost na inauguraciji hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar-Kitarović.

Zagrebački Županijski sud neprasnažno je osudio Merčepa na pet i po godina zatvora, jer kao komandant jedinice poznate kao “Merčepovci” nije spriječio zločine nad srpskim civilima.

Potom je Vrhovni sud, početkom 2017. godine, pravosnažno Merčepu povećao kaznu za ratne zločine na sedam godina zatvora.

Kako Indeks podsjeća, Hrvatska radio-televizija je prije tri godine u emisiji “TV kalendar” tvrdila da je slučaj Aleksandre Zec “medijski prenaduvan”.

– Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa tragedija porodice Zec nanijela je veliku štetu Hrvatskoj. Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mjere da je u sjenci ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, više od 400 djece poginulo tokom agresije, a za šta nikad nitko nije odgovarao – rečeno je u TV kalendaru prošle godine.

HRT se izvinio zbog te sramotne izjave, ali baš kao ni za ubistvo porodice Zec, ni za tu izjavu niko nije snosio bilo kakve sankcije osim izrečenih opomena “svima koji su učestvovali u proizvodno-uredničkom lancu”, napomenuo je Indeks.