“Smatram da kod većine naroda u BiH nema nikakvih loših osećanja prema meni niti bilo kakvog negativnog odnosa prema mojoj biografiji”, rekao je Prilepin za Novosti.

Odluka Sarajeva možda je, kako kaže, posledica njihovih konsultacija sa Amerikom, Nemačkom ili Ukrajinom, koje su uticale da se napravi spisak persona non grata.

“Mislim ipak da u tamošnjoj vlasti nema nikakvih pretenzija prema meni, ni u obaveštajnim službama niti u političkim strukturama i da im ni samima nije jasno zašto se to desilo”, kaže Prilepin i ponavlja da on ne može da bude nikakva pretnja BiH i da nema takve pretenzije.

Akademik Dušan Kovačević smatra da je zabrana ulaska Prilepina u BiH skandal bez presedana i lov na sve misleće ljude.

“Nezabeleženo je da je bilo kom piscu zabranjen ulazak u neku zemlju i da je na spisku ljudi koji su opasni. To je nešto što se odavno nije dogodilo, još od vremena totalitarizam u bivšim zemljama pod “gvozdenom zavesom”, kaže Kovačević za Novosti.

Prema njegovim rečima, glavni razlog za ovaj skandalozni dogadjaj je što Prilepin dolazi iz Rusije i što je Rus.

“Sada je to lov na sve ljude koji su opredeljeni, koji misli da je ravnoteža u svetu značajna i da ne može bilo ko da vlada ovom planetom bahato, nasilnički, destruktivno i preteći bez prestanka ratom onima koji nisu poslušni”, navodi on.

Prilepin je, dodaje, čovek iz naroda koji se ne svidja tim silama.