Kosovski premijer Ramuš Haradinaj najavio je da od Nove godine više neće biti fizičkih prepreka na granici Kosova i Albanije, objavio je prištinski list Zeri. Navodi se da je ta nada Haradinaja zasnovana na razgovorima i planovima sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Đurić kaže da je ovo 28. put da oni traže, kako kaže, “prisajedinjenje južne srpske pokrajine” i da je na djelu direktna prijetnja od Haradinaja.

To je, kaže, patološka potreba dijela Evrope i dijela prištinskih vlasti da Srbija ne dobije ništa, nego da krajnji ishod bude onakav kakav su, kaže Đurić, “oni smislili”.

Upitao je Federicu Mogherini i Maju Kocijančič da li bi Evropa šutila da je Beograd poručio da ukida granicu između Srbije i Banjaluke.

Đurić navodi da se granica različito tumači u Srbiji i jednom dijelu svijeta, prije svega u Kini, Rusiji, a sasvim drugačije u jednom dijelu Evrope i Americi.

Na pitanje kakva je sudbina dijaloga u Briselu, Đurić kaže da Vučić neće putovati na sastanak u Njujork, jer se “onog trenutka kada je počela borba Srbije za kompromisno rješenje, na Vučića i državni vrh Srbije obrušila lavina napada”.

Zbog toga, kaže Đurić, svi će morati da sačekaju na novi sastanak.