Aleksandar Đorđev (Foto:kurir.rs)

 -Međunarodnoj javnosti je već odavno jasno da Republika Srpska ima svoj čvrst stav i da se oštro protivi pristupanju NATO-u – rekao je Đuđev Srni upitan da li zaključci sa posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske jasno pokazaju domaćoj i međunarodnoj javnosti da vojna neutralnost nije lični stav srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, već volja naroda Republike Srpske.

Đurđev je naglasio da je interes srpskog naroda u Republici Srpskoj, kao i u Srbiji da svoju saradnju uspostavlja sa raznim vojnim savezima, ali i svim najjačim vojnim silama u svijetu radi očuvanja globalne bezbjednosti i mira, da učestvuje u vojnim vježbama, ali i da nikada ne postanu član saveza koji je tokom devedesetih godina u tri navrata izvršio agresiju nad srpskim narodom s obje strane Drine.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da nije postignuto srpsko jedinstvo i da SDS, kao državotvorna stranka, i PDP nisu potpisali zaključke, lider Srpske lige je rekao da “u situacijama kada je riječ o važnim državnim i nacionalnim pitanjima od kojih zavisi sudbina i opstanak Republike Srpske, ne smije da bude stranačkih podjela u Narodnoj skupštini, bez obzira na sve političke razlike i neka ranija sukobljavanja”.

– SDS je ovim činom pokazao da nije dovoljno odgovorna stranka kako se predstavlja, već da se, u ovom slučaju, poveo za partikularnim stranačkim željama i nekom vrstom revanšizma koji je usmjeren ka jednom čovjeku i njegovoj stranci, ne razmišljajući o mogućim posljedicama koje se takvom politikom mogu odraziti na Republiku Srpsku i srpski narod –  ukazao je Đurđev.

On je ocijenio da stav SDS-a i PDP-a protiv većinske volje naroda Republike Srpske koja je manifestovana u Narodnoj skupštini Republike Srpske te da je to nepromišljeno.

– Takav stav pojedinih političkih partija u Republici Srpskoj, mogu samo da tumačim kao nepromišljen i nedovoljno zreo, jer ne vidim nijedan razlog zašto bi parlamentarne stranke, poput SDS i PDP, bile protiv vlastitog naroda i njegovih interesa – naglasio je on.

Đurđev je naglasio da i članstvo tih stranaka ima drugačije mišljenje od svojih predstavnika.

– Šta više, ja sam siguran da i članstvo i simpatizeri tih stranaka smatraju da su poslanici na posebnoj sjednici Narodne skupštine trebali da zaborave na sve svoje razlike i nesporazume i stanu jedinstveno uz svoju Republiku Srpsku – istakao je on.