Đuragić je podsjetio da se Sjeverna Makedonija, koja je još 2005. godine dobila kandidatski status, u međuvremenu nije pomjerila sa “mrtve” tačke, dok je Turska, kako kaže, još drastičniji primjer licemjernog odnosa EU prema zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

– Proces napredovanja ka članstvu EU danas je prije svega zasnovan na geopolitičkim razlozima i na potpunoj lojalnosti i potčinjavanju EU. Tako su ove godine Ukrajina i Moldavija `nagrađene` kandidatskim statusom kao zemlje čiji su politički lideri izrazito lojalni EU i antiruski nastojene – ukazao je Đuragić.

On navodi da je istovremeno Gruzija prepoznata kao “perspektivna” članica, kojoj je dodijeljen uslovni kandidatski status dok ne ispuni postavljene prioritete, odnosno dok ne postane dovoljno lojalna i antiruska.

– Za napredak prema EU srpski lideri ne rade dovoljno protiv interesa svog naroda, a za interese EU, tako da je sam proces pristupanja BiH, ali i ostalih država regije EU za sada predstava u kojoj svako učestvuje iz svojih razloga – rekao je Đuragić za Srnu.

Komentarišući sutrašnji dolazak komesara EU za susjedske odnose i proširenje Olivera Varheljija, Đuragić smatra da lični stavovi Varheljija u pogledu odnosa prema zamljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU ne korespondiraju u potpunosti sa zvaničnom politikom EU.

– Početkom decembra će se u Tirani održati samit EU – Zapadni Balkan, a nedugo zatim će lideri EU raspravljati o budućem statusu BiH, pa njegovu posjetu vidim kao pripremu za te sastanke i u isto vrijeme kao nastupnu posjetu novoizabranim članovima Predsjedništva BiH – rekao je Đuragić.

On je podsjetio da se u Tirani očekuje usvajanje zajedničke deklaracije između EU i zemalja učesnica samita, upozorivši da bi ona mogla sadržavati formulacije neprihvatljive sa stanovišta srpskog nacionalnog interesa, posebno u pogledu očekivanog usaglašavanja sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

– U interesu komesara Varheljija je da obezbijedi puni konsenzus oko sadržaja same deklaracije, pa u skladu sa tim vidim to kao glavni cilj njegove posjete – zaključio je Đuragić.