Foto: RTRS

Bez Srpske pravoslavne crkve nema ni Srba, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Pozvao je na jedinstvo i očuvanje identiteta, ističući da su podjele neprihvatljive, a pravljenje neke nove Crkve naspram Srpske pravoslavne, nedopustivo.

– Identitet se čuva tako što smo okupljeni oko naših najvažnijih stavri, oko našeg jezika, pisma, vjere, krsne slave i svega onogo što je SPC kroz vijekove kao narodna crkva čuvala – istakao je Dodik.

Srbi su jedan narod gdje god da žive – u Republici Srpskoj, Federaciji, Crnoj Gori i imaju jednu crkvu – Srpsku pravoslavnu crkvu, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Naša Crkva je srpska crkva i nemojte da nam iskorjenjujete narod. Naš narod se ne stidi svog srpskog imena i prezimena. Mi ćemo imati dovoljno snage da je sačuvamo na svakom mjestu gdje Srbi žive – riječi su Aleksandra Vučića.

Građani Berana prvi su stali u odbranu Srpske pravoslavne crkve – i danas nisu dočekali predsjednika Crne Gore i lidera DPS-a Milu Đukanovića, koji je u posjeti ovoj opštini.

Umjesto dočeka, stavili su maske na lice, s natpisom “Gradom se širi smrad”.

Da će biti kažnjeni svi koji misle drugačije, potvrđeno je i danas. Zbog trobojke, u Crnoj Gori kažnjena je učiteljica Osnovne škole “Јugoslavija” u Baru, koja je od učenika na času tražila da nacrtaju trobojku.

Podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi stiže sa sjevera Kosmeta, gdje je u Crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu služen moleban, dok je ulicama do hrama u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, prošla litija.

Služenje molebana i litija za sutra su zakazani i u Han Pjesku.