milo djukanovic

Patrijarh srpski Irinej ocenio je u intervjuu podgoričkom Danu da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozloglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske.

„Moj jedini komentar na to što navodite mogao bi biti da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantuje“, rekao je Đukanović za Antenu M.

Na pitanje da li je izjavu patrijarha shvatio kao pretnju da će SPC braniti Mitropoliju crnogorsko-primorsku od navodnog oduzimanja imovine u Crnoj Gori, Đukanović tvrdi da će Zakon o slobodi veroispovesti, koji je u pripremi, regulisati tu oblast „u sklopu ukupne državne brige o ljudskim pravima i slobodama, po najvišim međunarodnim standardima“.

„Bilo čiji interesi ili pritisci, s bilo kog nivoa, neće nas sprečiti da uredimo odnose i u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom“, poručio je Đukanović.

On smatra i da neće biti neophodno da Crna Gora primenjuje administrativne mere, kao što je zabrana ulaska u Crnu Goru.

„Zakoni države Crne Gore moraju biti identično primenjivani na sve – na naše građane, kao i na nepristojne goste, pa makar bili i crkveni velikodostojnici. Ipak, verujem da je ideja suverene, slobodne, višenacionalne i viševerske demokratske Crne Gore toliko ojačala i postala superiorna da na pokušaje njenog ugrožavanja neće biti neophodno da primenjujemo administrativne mere“, zaključio je Đukanović.