foto: RTRS

– Dijecezanski upravnik biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelbert Gugenberger, odlučio je ove godine da ne dopusti slavljenje mise zadušnice na blajburškom polju. Hrvatska biskupska konferencija sa žaljenjem je primila tu odluku i izražava svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku i u cijelosti ih odbacuje – ističe se u saopštenju HBK koje prenosi Hina.

Smatraju da “uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih”.

Podsjećaju da su predstavnici HBK i Austrijske biskupske konferencije u nekoliko navrata razgovarali o obilježavanju blajburške tragedije. Takođe, navode i da se HBK uključila preko Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inostranstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH u organizaciju misnoga slavlja na blajburškom polju 2003. godine.

– Svih proteklih godina, euharistijsko slavlje je proticalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve – naglašava u priopštenju HBK.

Katolička Crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizira, priopšteno je ranije u petak.

Sekretar biskupije u Klangenfurtu monisnjor Engelbert Gugenberger smatra da misa koja se trebala održati 18. maja šteti ugledu Katoličke crkve i da je “postala dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije”.