Foto: SRNA

Parastos služe sveštenici drvarskih parohija Zoran Milovac, Siniša Serdar i Saša Crljić.

Parastosu prisustvuju delegati iz reda Srba u Domu naroda parlamenta FBiH Dragana Damjanović, Drago Puzigaća i Goran Broćeta, srpski ministri u Livanjskom kantonu Vasilija Broćeta i Miloš Bauk, učenici drvarskih škola, te veliki broj Drvarčana, porodica žrtava, vjernika.

Poslije parastosa biće položeni vijenci na Spomen-obilježje “Guvno” u obliku krsta koje ima simboliku ukrštanja puteva izbjegličkih kolona dalmatinskih i ličkih Srba i Srba sa područja Livna, Bosanskog Grahova i Drvara.

Večeras će u Drvaru, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, biti održani Dani sjećanja u pomen svim srpskim žrtvama stradalim u ratovima tokom 20. vijeka, koji su ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.

Akademiji “Krajino moja”, koja će biti održana u 19.00 časova na Trgu slobode – platou ispred Radničkog doma, prisustvovaće najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom boravka u Drvaru posjetiće dječiji vrtić “Majka hrabrost” od 17.30 do 18.00 časova.

Nakon toga, od 18.05 do 18.55 časova, u Radničkom domu planiran je sastanak Vučića sa načelnicima opština, poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Vučić će prisustvovati Akademiji “Krajino moja”, koja je posvećena stradanju i progonu Srba iz zapadnokrajiških opština.

U zapadnoj Krajini devedesetih godina prošlog vijeka dogodilo se etničko čišćenje, u kojem je 120.000 Srba protjerano sa svojih vjekovnih ognjišta.