Foto: RTRS

Na svečanoj akademiji, večeras će biti dodijeljena najviša priznanja pojedincima, koji su zaslužni za razvoj ove opštine u svim sferama.

Na svečanoj akademiji koja će biti održana u Domu kulture u Drvaru u 18.00 časova biće dodijeljena opštinska priznanja pojedincima koji su doprinijeli razvoju i promovisanju ove opštine.

Počasnim građaninom Drvara proglašen je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a poslanik u parlamentu BiH Nikola Špirić Špirić će dobiti zahvalnicu za pomoć ekonomskom razvoju opštine.

Дан општине Дрвар-полагање вијенаца (Фото: РТРС)

Foto: RTRS

– 27. jul je sve do 1995. godine bio Dan opštine Dvar, a mi smo ove godine donijeli odluku da ponovo počnemo da obilježavamo ovaj datum. Opštinsko vijeće je odluku donijelo glasovima svih srpskih odbornika, dok su hrvatski odbornici napustili sjednicu, jer to, prema njihovim izjavama, vrijeđa hrvatski narod u Drvaru – istakao je načelnik opštine Goran Broćeta i dodao da se Drvar danas vratio na stazu stare slave.

Drvar je tokom Drugog svjetskog rata bio slobodan 1.000 dana više od bilo kojeg drugog grada u okupiranoj Evropi.

Dana 27. jula 1941. godine u Drvaru je počeo ustanak naroda protiv fašističkih okupatora, koji se proširio na susjedne teritorije.

Narod Drvara i okoline dao je tokom rata 7.072 borca, od kojih 2.056 žena.