Prvi panel (Foto RTRS)

Rezultate Narodne skupštine Republike Srpske, dijaspori je predstavio predsjednik Nedeljko Čubrilović. Ističe da je riječ o najefikasnijm parlamentu, jedinom u BiH koji izvršava svoje obaveze prema programu rada, ali i svoje obaveze na putu BiH prema EU.

– Na putu ka EU vaaš podrška je značajna, jer je članostvo u EU naš cilj i naše zajednićko opredjeljenje. U državama u kojima živite vi ste naši ambasadori – naglasio je Čubrilović.

Prvi forum, održan prošle godine, pokrenut je na inicijativu i pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Milorada Dodika, s ciljem uspostavljanja trajnih mehanizama za jačanje privredne, kulturno-naučne i druge saradnje Srpske i Srba u inostranstvu.

– Razlog zašto smo počeli sa organizocanjem ovog foruma nastao je kao odgovor na pokušaje zapada da se u svijetu nametne priča o nekoj dijaspori BiH koja je podrazumijevala sve ljude koji žive na ovom prostoru. Ali, naši ljudi nisu na to pristali već su željeli zajednički srpski krug dijaspore, i to je ono na šta smo reagovali – rekao je Milorad Dodik.

Zvaničnici Srbije podržavaju inicijativu rukovodstva Srpske da okupi Srbe iz regiona i dijaspore. Naglašena je i praksa zajedničkog nastupa Srpske i Srbije, ne samo na dnevnopolitičkom planu, već i na strateškom u pitanjima koja su od suštinskog značaja za jedinstvo srpskog naroda.

– Srbija i Srpska stoje zajedno jedna uz drugu na temelju sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, jedna drugu podržavaju. Ono u čemu faktički nastupaju, naročito od prošle godine i prvog foruma, jeste i naša dijaspora – izjavio je izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Prvi panel (Foto RTRS)
Prvi panel (Foto RTRS)

Održan je i prvi panel o temi očuvanja nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta dijaspore pod nazivom “Uloga institucija Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i nevladinih organizacija u očuvanju identiteta Srba u inostranstvu”, sa prijedlozima ideja i strategija.

Episkop dizeldorfski i cijele Njemačke Grigorije istakao je da je njegov utisak o srpskoj dijaspori nakon nepune godine dana boravka u toj zemlji da ona ima ogroman intelektualni potencijal.

– To je narod koji ima nevjerovatne pojedince, narod koji traži da bude ujedinjen – rekao je episkop Grigorije.

Živadin Јovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova SRЈ, rekao je da su povezivanje i jedinstvo izuzetno strateški značajni.

– Međutim, Srbija, kao matica, je izložena strateškim pritiscima oko otimanja Kosova i Metohije, dok je Republika Srpska suošena sa pritiscima unitarizaciji, uz dominaciju – istakao  je Јovanović.

Drugog dana foruma planirana su još dva panela – “Dijaspora za razvoj Srpske” i “Dijaspora za 21. vijek”. Učesnicima Foruma biće predstavljena Strategija za saradnju sa dijasporom Republike Srpske, a sve njih organovan je i turistički obilazak Banjaluke.