screenshot
General Lazarević je istakao da ti diplomatski predstavnici i danas, 20 godine poslije, ćute o zločinu nad srpskim civilima.
“Vojnički nisu mogli da nas pobede i savladaju”, rekao je general Lazarević za “Politiku” i dodao da te zemlje nisu odgovarale pune dvije decenije za zločin nad srpskim civilnim stanovništvom.
On je ocijenio da je jasno da je agresijom sjeverne vojne alijanse na Saveznu Republiku Jugoslaciju i Srbiju izvršen monstruozan i zločin bez presedana u istoriji ratovanja.
“Svakako da do današnjih dana za taj rat protiv naše zemlje, za taj zločin protiv čovečnosti i mira, za brojne ratne zločine niko nije kažnjen evo punih 20 godina”, istakao je general Lazarević.
Prema njegovim riječima, on nikada nije odgovarao ni za jedan zločin, ni za jedno ubistvo, ni za jednu smrt, nije bio suđen ni osuđen već da mu je izrečena presuda zbog komandne odgovornosti tokom zbivanja na Kosmetu.
“Ja sam, to je činjenica, bio haški optuženik, kasnije i haški osuđenik i veoma dobro i precizno se zna zašto – osuđen sam na 15, a potom mi je kazna zatvora smanjena na 14 godina… Meni je na teret stavljena odgovornost što, navodno, nisam, kako je obrazloženo, sprečio proterivanje allbanskog stanovništva sa Kosova. To je jedina istina”, objasnio je general Lazarević.

On smatra da nikada neće biti kraj priči o prošlosti i tragičnim događajima, ali da svi treba da čine sve da se sačuvaju od zaborava zbivanja u proljeće 1999. godine.