Uskoro bi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine mogao naći Rezervat biosfere ‘Drina’, što je prijedlog iz BiH. U ovom prekograničnom rezervatu (Srbija – BiH) našli bi se Nacionalni park ‘Tara’, parkovi prirode ‘Mokra gora’ i ‘Zaovine’ u Srbiji, a sa područja BiH, nacionalni park ‘Drina’, piše Deutsche Welle.

Nacionalni park Drina, najmlađi je nacionalni park u BiH, ustanovljen 2017. godine zakonskim aktom Narodne skupštine RS, ali u praksi egzistira od početka ove godine i zauzima površinu od 6.315 hektara.

“Mi smo ovu i narednu godinu u fazi osnivanja”, počinje priču za DW direktor Nacionalnog parka Drina dr. Radomir Pavlović i nastavlja:

“Trenutno uspostavljamo tehničke službe, nabavljamo opremu za rad, pravimo projekte i planove razvoja nacionalnoig parka koji će funkcionisti kroz četiri sektora. To su sektor zaštite, sektor turizma, ugostiteljstva i trgovine, opšta uprava i zajedničke službe i sektor zaštite šuma, endemskih i reliktnih vrsta biljaka i životinja. Formiramo rendžersku službu kao instrument unutrašnje kontrole i zaštite prirode. Tu su još ribočuvari, šumari, ali da bismo kompletirali sve službe i zaposlili ljude očekujemo da Vlada RS odobri našu sistematizaciju radnih mjesta i program rada”.

Sastavni dio parka je kanjon rijeke Drine sa hidroakumulacijom Perućac i prostor planine Sušice sa Bijelim vodama koje su i u vrijeme bivše Jugoslavije bile rezervat i zaštićeno lovište.

Pavlović kaže da je osnovni zadatak i cilj formiranja nacionalnog parka očuvanje i zaštita prirodnog, ali i drugih bogatstava kojim obiluje ovaj kraj.