Foto: Sven Mandel

Stranke vlade Angele Merkel i u Hessenu su doživjele drastične gubitke. To bi moglo biti opasno i za vladu u Berlinu.

Na izborima u saveznoj pokrajini Hessen demokršćani i socijaldemokrati su isto kao i prije dvije sedmice u Bavarskoj, prema prvim neslužbenim, pretrpjeli drastične gubitke, javlja Deutsche Welle.

Kršćansko-demokratska unije (CDU) je osvojila 27,9 posto glasova što je deset posto manje nego na posljednjim pokrajinskim izborima prije pet godina. Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je s 19,9 posto također osvjila 10 posto manje nego na posljednjim izborima u Hessenu.

Stranka Zeleni je prema prvim izlaznim anketama osvojila 19,5 posto glasova što je najbolji rezultat za ovu stranku u ovoj saveznoj zemlji.

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je osvojila 12 posto. Liberalna stranka (FDP) 7,5 te stranka Ljevica 6,5.

Ako se zadrže ove vrijednosti sadašnja demokršćansko-zelena koalicija na čelu s Volkerom Bouffierom (CDU) bi mogla zadržati vlast uz minimalnu prednost u parlamantu u Wiesbadenu.

Analitičari smatraju da bi takav loš rezultat stranaka koalicijske vlade Angele Merkel mogao utjecati i na promjene u Berlinu. prema ispitivanjima javnog servisa ARD, 50 posto birača u Hessenu je svo izbor doživjelo kao opomenu za vladu u Berlinu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon izbora u Bavarskoj priznala da su lošim rezultatima pridonijele i nesuglasice na razini savezne vlade koja se od samog početka djelovanja nalazi u unutarnjim sukobima a to se posebice odnosi na sukobe unutar demokršćanske Unije CDU/CSU.