U pismu navode da su, zabrinuti zbog širenja pandemije i velikog broja preminulih, odlučili da objave svoje preporuke za borbu protiv “ove teške javno-zdravstvene i društvene krize u Hrvatskoj”.

Želeli bismo da se ogradimo od svih izjava koje su na osnovu pogrešnih podataka uveravale javnost tokom novembra da će epidemija u Hrvatskoj stagnirati ili biti manjeg intenziteta, te da nam strožije mere nisu potrebne ili da nisu učinkovite, naveli su lekari i naučnici i dodali i da se ograđuju od procena da je virus na bilo koji način oslabio jer one nisu u skladu sa naučnim saznanjima.

“Kada se utvrdi da je širenje zaraze izmaklo kontroli, potrebno je preventivno i bez odlaganja aktivirati najoštrije mere kontrole epidemije koje su u Hrvatskoj politički i ekonomski moguće. Time se poštuje načelo prevencije, tj. sprečava se pojava velikog broja zaraženih, umesto da se oni leče,  uz preopterećenje bolnica zaraženim osobama”, naveli su naučnici.

U apelu, koji je objavio Jutarnji list, navodi se i da je neophodno obezbediti kvalitetne i transparentne informacije o širenju zaraze. To znači da treba da postoje jasni kriterijumi kako testirati osobe pod sumnjom na zaraženost, kojim testovima, gde se sve u državi sprovode ti testovi, kako se vode “verovatni slučajevi” i ti podaci moraju da budu javno dostupni na internetu.

Isto tako, navode oni, potrebno je uspostaviti javno dostupan registar broja zaraženih, broja osoba u samoizolaciji, broja hospitalizovanih osoba, bolnica gde su osobe hospitalizovane, te raspoloživih kapaciteta pojedinih bolnica za zbrinjavanje COVID-19 bolesnika uz tačan broj postelja za lečenje bolesnika kojima je potrebno intenzivna nega i resporatori.

Eksperti kažu i da je potrebno broju umrlih u bolnicama dodati i broj umrlih van bolnica i da ti podaci moraju da budu javni i verodostojni.

“U uslovima intenzivnog širenja zaraze i gubitka kontrole nad epidemijom, potrebno je znatno više i odlučnije testirati, kako bi se udeo pozitivnih u ukupnom broju testiranih smanjio na niže od 5% sa sadašnjih 30-tak procenata. Odvajanjem zaraženih i njihovih kontakata od nezaraženih osoba znatno ćemo brže suzbiti epidemijski talas”, navode lekari i naučnici.

Oni su naveli i da je potrebno obezbedniti “znatnu pomoć u osoblju i sredstvima” zdravstvenim ustanovama i epidemiološkim službama kako bi se otkrili i izolovali zaraženi a potom i pravilno lečili oboleli i založili su se za uvođenje “semafor” mera u oblastima sa većim brojem zaraženih.

“Potrebno je unaprediti komunikaciju o pandemiji, kako bi se povratilo poverenje u osobe koje upravljaju krizom…Potrebno je razumeti da je ovo problem celog hrvatskog društva i pogođeni smo svi zajedno, te se samo velikom solidarnošću i zalaganjem celog društva možemo odupreti ovom velikom izazovu. Iznad svega, potrebna je iskrena i transparentna komunikacija s javnošću oko toga što su nam u svakom trenutku prioriteti, te jasna pravila koja vrede za sve jednako”, zaključilo je 26 lekara i naučnika.