Naime, prilikom slijetanja aviona u kojem se nalazila delegacije Republike Turske na čelu sa Erdoganom, članovi njegovog osiguranja su zbog nedoličnog ponašanja te odbijanja procedura i redovne kontrole došli u verbalni, a zatim i kratki fizički okršaj sa pripadnicima Granične policije BiH koja je nadležna za Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Nakon prepirke krenulo je naguravanje, a kako saznaje Kliks, članovi turskog osiguranja su iz aviona izvukli oružje te ga stavili za pojas, a sve se smirilo kada je iz aviona kročio Erdogan.

Ovaj događaj za Kliks je potvrdio direktor GP BiH Zoran Galić koji je pohvalio profesionalizam i reakciju Granične policije.

– Oni koji dolaze u BiH moraće poštovati zakone BiH, a ne da pokušavaju biti iznad njih. Pohvaljujem reakciju Јedinice Granične policije, jer da oni nisu bili profesionalni i na nivou na kojem trebaju biti, došlo bi do otvorenog sukoba – rekao Galić je za Kliks.

Galić te dodao kako i članovi Predsjedništva BiH kada putuju u inostranstvo uvijek poštuju zakone drugih država.

Članovi Erdoganovog osiguranja i ranije su, kako saznaje Klis, prilikom dolazaka u BiH iskazivali arogantno i bahato ponašanje, a danas su izazvali reakciju Granične policije.

Inače, delegacija Turske boravi u Sarajevu zbog samita Procesa saradnje Јugoistočne Evrope koji se održava na ministarskom i predsjedničkom nivou u Sarajevu i na Јahorini.

Erdogan će se danas sastati sa članovima Predsjedništva BiH, a zatim prisustvovati svečanoj večeri.