“Važno je odabrati ljude koji će u spoljnoj politici BiH štititi interese Republike Srpske, a neće raditi na štetu drugih u BiH”, rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon ovog sastanka.

Cvijanovićeva je istakla da će u narednom periodu biti povučeni svi Srbi iz 16 diplomatsko-konzularnih predstavništava i ambasada BiH, među kojima su Japan, Bugarska, Izrael, Švajcarska, Kanada, Grčka, Rumunija, Češka, Egipat, Slovenija, Srbija, Crna Gora, OEBS, Frankfurt, Instanbul, nakon čega će uslijediti imenovanje novog kadra koji će predstavljati i interese Republike Srpske.

Ona je dodala da se očekuje i novo imenovanje za Makedoniju.

Predsjednik Srpske je naglasila da će to biti jedna od tačaka na sjednici Predsjedništva BiH.

Ona je nakon sastanka rekla da je namjera da se određene stvari vrate u okvire ustavnih procedura i da se izraze interesi Republike Srpske kroz spoljnopolitičko djelovanje BiH.

Prema njenim riječima, na sastanku je dogovoreno da se uvede nova dimenzija u spoljnopolitički rad institucija, da se odabiru novi ljudi, koji će obavljati te važne poslove u inostranstvu u ime svih u okviru BiH.

Ona je naglasila da građani Republike Srpske očekuju da se u okviru spoljnopolitičkog djelovanja BiH izraze njihovi interesi, što se nije moglo vidjeti u prethodnom periodu.

“Radimo na tome da predstavljanje naših interesa bude adekvatno našim potrebama”, istakla je Cvijanovićeva.