Sednica Generalnog saveta Skupštine naroda Evroazije, Foto: Privatna arhiva

Prema rečima Mlađana Đorđevića, člana Predsedništva Generalnog saveta i zamenika generalnog sekretara Skupštine naroda Evroazije, na dnevnom redu našle su se teme od važnosti za funkcionisanje ove organizacije, poput reizbora predsedavajućih iz tri evroazijske zemlje, Dalbira Singa (Indija), Igora Halevinskog (Rusija) i Bernara Lozea (Francuska), kome je ovom prilikom bio uručen Orden prijateljstva naroda, koji mu je dodelio Vladimir Putin. Na sednici je usvojen i izveštaj o radu organizacije u 2019. i plan rada za 2020, a razgovaralo se i o otpočinjanju priprema za Generalnu Skupštinu organizacije, koja će se održati 2021. 

Pozdravnim govorima prisutnima su se obratili, između ostalih, i Leonid Slucki, predsedavajući Komiteta za međunarodne poslove državne dume Ruske Federacije Konstantin Kosačev, predsedavajući Komiteta za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Ilja Timohov, zamenik direktora Departmana za informisanje i medije Ministarstva spoljnih poslova Rusije, kao i rukovodilac Sekretarijata Skupštine naroda Rusije i član komisije za izmenu Ustava Rusije Svetlana Smirnova. Zajedničko za sva obraćanja bilo je isticanje značaja ove organizacije u svetskim tokovima, njeno političko, ekonomsko i društveno jačanje.

U izjavi za Direktno.rs Mlađan Đorđević je istakao da je za svega tri godine ova organizacija uspela da skrene pažnju na sebe vodećih sila evroazijskog kontinenta, od Francuske, preko Nemačke i Ujedinjenih Arapskih Emirata, do Rusije, Indije i Kine:

– Za nas je veoma značajno što Srbija igra važnu ulogu u radu Skupštine, te je tako prva sednica Predsedništva nakon osnivanja organizacije u maju 2017. bila održana upravo u Srbiji. Osim toga, u našoj zemlji su u oktobru 2018. održani Dani Skupštine naroda Evroazije, tokom kojih je održan niz događaja i važnih sastanaka u Beogradu i Novom Sadu. Naša saradnja sa Skupštinom naroda Evroazije će se sigurno nastaviti i u budućnosti i nadamo se daljem uključivanju pojedinaca i organizacija sa Balkana, koje dele vrednosti prijateljstva i saradnje na čitavom evroazijskom kontinentu – zaključio je Đorđević.

Mlađan Đorđević, Foto: Direktno.rs
Mlađan Đorđević, Foto: Direktno.rs

Tokom boravka u Rusiji, Đorđević je, prema njegovim rečima, obavio nekoliko sastanaka na visokom nivou sa zvaničnicima Rusije i drugih zemalja Evroazije, koje je upoznao sa trenutnim političkim i društvenim dešavanjima u Srbiji i Crnoj Gori. Jedna od osnovnih tema bila je sporni Zakon o slobodi veroispovesti, koji je donela Skupština Crne Gore, a protiv kojeg na ulicama gotovo svih gradova ove zemlje već nedeljama protestuje desetine hiljada ljudi.

– Pitanje ovog zakona ne tiče se samo jednog naroda, jedne države i jedne religije – to je civilizacijsko pitanje, ono se tiče osnovnih ljudskih prava i sloboda koje su u ovom trenutku ugrožene u Crnoj Gori. Upravo zbog toga je ova tema izazvala veliku pažnju na marginama sednice Skupštine naroda Evroazije i veoma je važno što se o tome čulo na ovako velikom događaju – rekao je Đorđević za Direktno.rs.

Aleksandar Vučić, Foto: Beta/Dimitrije Goll
Aleksandar Vučić, Foto: Beta/Dimitrije Goll

Đorđević je o Crnoj Gori pričao i u opširnom intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju “Regnum”, i to sa jednim od vodećih ruskih verskih eksperata Stanislavom Stremidlovskim. U izjavi za ovaj portal Đorđević je, između ostalog, istakao i ulogu koju u ovom “veštačkom sukobu” igra i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Milo Đukanović, Foto: Printscreen/YouTube

– Aleksandar Vučić i Milo Đukanović su stari partneri. Moguće je da oni zajedno vode ovu operaciju protiv mitropolita Amfilohija, budući da je vladika jedan od najvećih protivnika Vučića i ideje razmene teritorija između Srbije i Kosova. Ne isključujem mogućnost da su mitropolitu Amfilohiju namerno stvorili front napetosti u Crnoj Gori, kako ne bi imao ni vremena, ni snage da se bavi Kosmetom i štiti njegov status u sastavu Srbije – rekao je Đorđević za Regnum.