Foto: N1

Zoran Đorđević je, gostujući na RTS-u, rekao da je Nemačka obaveštena da je Srbija obustavila odlazak medicinskih radnika, a da će narednik korak biti raskidanje ugovora.

“Mi ne možemo da zaustavimo migracije. Neprimereno je da, kada svi pričamo o zaustavljanju migracija, mi to na neki način podstičemo. To bi bilo kontra onome što radimo”, rekao je ministar za rad.

Srbija, kako kaže, napreduje, i ima plan i cilj – prosečnu platu od 900 evra.

“Tamo plate nisu dosta veće, život je mnogo puta skuplji nego u Srbiji, kvalitet života nije mnogo veći, sve što zarade potroše na život”, kaže ministar dodajući da Srbija ima šta da ponudi.

“Mi smo najlepša zemlja na svetu, imamo društveni život koji ne postoji nigde, cena života je niža, kvalitet života raste iz dana u dan, već sada je na zadovoljavajućem nivou”.

Prema njegovim rečima, Srbija ne može da zaustavi ljude da odu, ali postoje legalni načini.

“Ukoliko se odluče na to, mi njih ne zaustavljamo ali bi bilo dobro da se prijave kako bi država mogla da garantuje za njihova prava. Videli ste da smo na Malti reagovali kao vlada, poštujemo njihovu odluku da odu tamo, ali tražimo od organa Malte da poštuju njihova prava”, napominje ministar.

Đorđević je najavio transformaciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

“Nemamo 26 odsto nezaposlenost kao 2010, sada je 9,5 sa tenedencijom da bude manje, radimo na reformi obrazovanja. Važno je da oni ljudi koji dugo čekaju imaju šansu da se zaposle, potrebna nam je radna snaga, to ćemo moći da uradimo tako što će novim načinom rada”, napominje ministar za rad.

Kada je reč o radu nedeljom, Đorđević je rekao da je “u okolnostima kad se razvijamo glupo pričati” o zabrani rada nedeljom.

“Cirkus je napravljen u Crnoj Gori, oko pumpi se sad grana privredna delatnost koja ne sme, prodaju se lekovi. Zakon je jasan – radnik ima pravo na jedan slobodan dan, nekom je to nedelja, nekom sreda. Važno je da dobro zarade, da budu produktivni”, ističe Đorđević.

Govoreći o slučajevima ostavljanja beba, ministar je rekao da će u izmeni Zakona o socijalnoj zaštiti biti predloženo uvođenje tople sobe.