Izvor: fiba.basketball

Srbija je osvojila peto mesto na Mundobasketu pobedom nad Češkom 90:81, a u javnosti je poraz u četvrtfinalu od Argentine okarakterisan kao veliki neuspeh, pošto je Srbija prema mnogim predviđanjima bila favorit za osvajanje medalje u Kini.

Đorđević je na čelu reprezentacije od 2013. godine, kada je preuzeo nacionalni tim od Dušana Ivkovića.

Srbiju je vodio na pet velikih takmičenja, a Svetsko prvenstvo u Kini je prvo na kojem se Srbija nije plasirala u polufinale.

U Španiji na Mundobasketu 2014. godine Srbija je osvojila srebrnu medalju, baš kao i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine. Na Evropskom prvenstvu u Turskoj 2017. godine Srbija je takođe bila druga. Na Evrobasketu 2015. godine Srbija je osvojila četvrto mesto.

Đorđević je u klupskoj trenerskoj karijeri predvodio milansku Olimpiju i Beneton iz Treviza pre preuzimanja seniora Srbije, a od tada je još vodio ekipe Panatinaikosa od 2015. do 2016. godine i Bajern od 2016. do 2018. godine. U leto 2019. preuzeo je Virtus iz Bolonje.

Aleksandar Đorđević
Izvor: fiba.basketball

Iza Đorđevića je i proslavljena igračka karijera, koju su obeležila dva istorijska pogotka za tri poena u poslednjim sekundama – za Partizan u finalu Kupa Šampiona 1992. godine i za reprezentaciju SR Jugoslavije na Evrobasketu 1997. godine protiv Hrvatske.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je šest medalja na velikim takmičenjima, a najupečatljivija je njegova partija iz finala Evropskog prvenstva 1995. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime