Foto: RTRS

Nakon što je 21. maja javno objavljeni snimak na jednom internet portalu, koji su prenijeli i drugi portali i mediji, prouzrokovao veliko interesovanje javnosti, Tužilaštvo BiH je hitno preduzelo niz istražnih radnji, sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U konkretnom predmetu istrage, provođenjem istražnih radnji, prikupljeni su dokazi i donesena je naredba o provođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Pandža i Alešević.

U ovom predmetu saslušan je veći broj svjedoka, među kojima i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH BiH Milan Tegeltija.

Tužilaštvo BiH navodi da nastavlja postupak istrage, i o istom predmetu će nakon donošenja tužilačke odluke, javnost biti informisana.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet u okviru koga će ispitati motive i razloge osoba koji putem medija šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa s ciljem destabilizije pravosudnog sistema.

Predmet je formiran nakon što su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđa BiH u cjelini, a koji u određenoj mjeri već počinju ometati redovan rad pravosuđa.

Iz ove pravosudne institucije naglašavaju da se svi predmeti moraju rješavati institucionalno i u skladu sa zakonom.