U protekloj godini, Srpska je testirala više od 260.000 uzoraka na prisustvo virusa korona, a više od polovine svih testova urađeno je u Istitutu za javno zdravstvo.

– I u budućnosti ćemo nastaviti da vršimo dijagnostiku na prisustvo virusa korona, što predstavlja jedan od osnovnih činilaca kako bi mogli praviti epidemiološku sliku i kreirati epidemiološke mjere – rekao je Branislav Zeljković  direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Samo Srpskoj, Evropska unija u proteklih godinu dana donirala je medicinsku opremu vrijednu više od dva milona evra. Novih 22.500 testova i popratne opreme, popunilo je zalihe.

– Zašto ovakve donacije? Pa prije svega zato što cijeli region zapadnog Balkana, BiH kao zemlja koja je u fazi pridruživanja, svakako su naši najbliži partneri i prijatelji, a partnerima i prijateljima koji su u nevolji uvijek pomažete – istakao je TЈohan Satler šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je važnost imunizacije.

– Ono što je važno i na šta su apelovali i prethodnici, je činjenica da se nastavi proces imunizacije stanovništva. Kao što znate, Republika Srpska je otpočela proces još 12. febuara i on teče u kontinuitetu, maltene neprekidno. Nismo uvijek zadovoljni količinama kojim raspolažemo kada su u pitanju vakcine, ali smo zadovoljni činjenicom da se proces ne prekida – dodala je Cvijanović.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime