Svečanost je upriličena povodom proslave Svetog Simeona Mirotočivog, patrona Mitropolije crnogorsko-primorske.

Episkop mileševski Atanasije kazao je da je poimanje Kosova i Metohije određeno samim povodom okupljanja oko ličnosti Svetog Simeona Mirotočivog i Svetoga Save i njihovog djela, 800-godišnjice samostalnog organizovanja Srpske pravoslavne crkve odnosno, kako je naveo, 800 godina zrelosti upravljanja sobom.

Vladika Atanasije je kazao da smo sada svi na ispitu kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

„Zabrinut je naš narod zbog opasnosti, možda i prvi put u svojoj istoriji, da se sami saglasimo sa odsijecanjem KiM jednom zauvijek, ne samo politički već od bića samoga našega naroda. Suočavamo se sa nastavkom ranije, posebno za vrijeme komunizma započetog procesa tjeranja da se sami odreknemo KiM i da narod i Crkva prihvate to kao najbolje rješenje“, rekao je iguman Visokih Dečana.

On je dodao da narod mora da nađe načina da ne dozvoli da se odreknemo Kosova i Metohije.

„KiM nije pitanje politike i teritorije. Za nas je Kosovo i Metohija riznica našeg hrišćanskog identiteta. Bez njega možemo lako da prestanemo da budemo narod Božji, jer se na njemu nalaze svetinje koje stalno kazuju i opominju nas ko smo bili, šta jesmo i šta treba da budemo“, kazao je arhimandrit Sava.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije je u svom govoru o KiM ukazao na dugogodišnju komunističku zabranu pominjanja naziva Metohija zbog toga što se iz samoga imena zaključuje da se radi o manastirskom posjedu.

NJegovo preosveštenstvo umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije rekao je da Kosovo i Metohija ispunjuje cijelo biće, srce i dušu srpskog naroda.

„Sada na KiM imamo oko 1.300 crkava i manastira, a najveće i najvažnije su u Metohiji. Iako je vlast izbrisala Metohiju, ona se ne može izbrisati jer je duboko ukorijenjena u naše biće, zajedno sa Kosovom, i zato uvijek treba govoriti Kosovo i Metohija“, izjavio je vladika Atanasije i dodao da ćemo izdržati, samo treba da se stalno molimo Bogu da bude dogodine u Prizrenu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je blagoslovio Kosovsko-metohijsko veče, ističući da kosovsko-metohijski razgovor traje bez prekida već 600 i više godina:

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da nema sramnijeg čina za Crnu Goru od priznanja takozvanog nezavisnog Kosova.

„KiM je u žiži svjetskih zbivanja od 1389. godine, kada su zvonila zvona u Notr Damu u Parizu, a tako je to i u ovo naše vrijeme. Na Kosovu je nastavljena bitka svjetskih razmjera i predstavlja početak onog što se danas događa u Ukrajini, na Bliskom istoku, u Palestini. Ta zbivanja su, dakle, nastavak onoga što se događalo na KiM“.

Osvrnuo se na priznanje tzv. nezavisnog Kosova od strane aktuelne crnogorske vlasti, za koju je rekao da je rođena iz Brozove Crne Gore:

„Nema sramnijeg čina za Crnu Goru od tog priznanja“, kazao je Amfilohije.

On je dodao da Crkva, koja je 500 godina čuvala dušu i obraz KiM, našega naroda i cijelog Balkana, nastavlja to da radi i danas, a da je ovo što se sada događa samo nastavak petovjekovnog ropstva.

PODGORICA/ U kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici održano je Kosovsko-metohijsko veče na kojem su predstavljene knjige “Memorandum Srpske pravoslavne crkve /SPC/ o Kosovu i Metohiji” i “Pisma i apeli za srpsko Kosovo i Metohiju” umirovljenog episkopa Atanasija.