LONDON, ENGLAND - JULY 16: Novak Djokovic of Serbia blows a kiss during the Men's Singles Final against Carlos Alcaraz of Spain on day fourteen of The Championships Wimbledon 2023 at All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 16, 2023 in London, England. (Photo by Julian Finney/Getty Images)

Naravno, Nole je već više puta rekao da mu broj 1 više nije prioritet, ali uvek je lepše biti prvi na svetu nego gledati drugima u leđa. Pogotovo što povratak na vrh piramide ne zahteva nikakav ekstra napor, već pobede na turniru na kome ionako igra.

Doduše neće biti lako ostvariti ovaj uspeh, pre svega zbog činjenice da Đoković nije odigrao nijedan turnir od Vimbldona, jer želi da sačuva snagu za Ju-Es open. Sa 36 godina, Nole ne sme da dođe premoren na gren slem turnire i zato pre njih igra manje nego ranije.

Najsigurniji scenario koji vraća srpskog asa na vrh je trijumf u Sinsinatiju. Samo u tom slučaju, ne interesuje ga šta će Karlos Alkaras uraditi. S obzirom da obojici titula garantuje broj 1, njihov  evenutalni duel u finalu bio bi pravi spektakl sa dvostrukom nagradom.

Ako Đoković stane u finalu, Alkaras će morati da ispadne pre njega. U svim ostalim kombinacijama, Španac će Sinsinati završiti kao broj 1.

Naravno, Novaku na ruku ide i eliminacija Danila Medvedeva. I Rus je eliminisan u četvrtfinalu, tako da će i on i Španac sa manje poena doći na Ju-Es open i to će olakšati Novaku borbu za svetski vrh.

Medvedev je treći na svetu, zaostaje više od dve hiljade poena iza Đokovića, ali ne brani mnogo do kraja godine. S obzirom da je Nole u drugačijoj situaciji, da je prošle jeseni osvojio osvojio tri titule i igrao jedno finale, jasno je da mu ova bitka za broj 1 u troje neće biti laka.

Naravno, stoji konstatacija s početka teksta, da rekorderu u broju gren slem trofeja prvo mesto na ATP listi nije prioritet, ali i onaj drugi deo iste – da je uvek lepše biti na vrhu svetskog poretka, nego gledati nekome u leđa.