Srpski teniser je to učinio u formi otvorenog pisma u kom je poručio da želi da se zalaže za druge tenisere, kao što su drugi činili dok je on bio mali i nebitan.

Istakao je da su stvari u medijima eskalirale i da je zbog toga osjetio potrebu da se još jednom oglasi.

Poruku prvog tenisera svijeta prenosimo u cijelosti:

– U svjetlu skorašnjih natpisa u medijima i na društvenim mrežama u vezi sa mojim pismom Kregu Tajliju (direktoru Australijan opena), želio bih da razjasnim nekoliko stvari. Moje dobre namjere prema kolegama u Melburnu pogrešno su predstavljene kao sebične, teške i nezahvalne. To ne može biti dalje od istine.

Ne tumači se svaki postupak kao ono što zapravo jeste i nekada kada vidim kako se stvari poslije odvijaju, imam tendenciju da zapitam sebe treba li da ostanem po strani i da uživam u svemu što imam umjesto da obraćam pažnju na muke drugih ljudi. Ipak, uvijek odaberem da nešto uradim i da budem od koristi uprkos posljedicama koje predstavljaju izazov i uprkos nesporazumima.

Istinski mi je stalo do mojih kolega igrača i takođe razumijem kako svijet funkcioniše – ko dobija veće i bolje i zašto je to tako. Zaradio sam svoje privilegije na teži način i upravo iz tog razloga mi je teško da sam gledam kada znam koliko je meni značila svaka pomoć, gest i lijepa riječ kada sam ja bio mali i nebitan u svijetu. Zato korisim svoju privilegovanu poziciju da koliko god mogu budem od koristi kada je to potrebno.

Oduvijek sam imao veoma dobar odnos sa Kregom, poštujem sav trud koji je uložio u to da Australijan open bude mjesto kojem se radujem svake godine. U našem dopisivanju preko imejla iskoristio sam priliku da razgovaramo o potencijalnim poboljšanjima uslova za igrače koji su u potpunom karantinu.

Tu je bilo nekoliko ideja i prijedloga drugih igrača iz našeg grupnog ‘četa’, nije bio cilj da se ikome naškodi, namjera je bila samo da pomognemo. Bio sam svijestan da su šanse male da se bilo koji naš prijedlog prihvati, baš kao što je odbijen moj zahtjev da budem u karantinu sa svojim timom u Melburnu umjesto u Adelajdu, zbog striktnih propisa Vlade. Pošto nisam mogao da budem s drugima u Melburnu, stavio sam se na raspolaganje da pomognem ako je potrebno.

Razumijem da organizovanje međunarodnih sportskih događaja tokom pandemije predstavlja rizik i za lokalnu zajednicu i za same igrače. Zbog toga se mnogo zahvaljujem Teniskoj asocijaciji Australije, Vladi Australije i građanima koji su prihvatili rizik sa nama u ime ljubavi prema igri i višestruke ekonomske koristi za zemlju. Počastvovani smo i daćemo sve od sebe da poštujem protokole. Nadamo se da ćemo moći da se brinemo o svojim tijelima i da budemo spremni za mentalne i fizičke izazove koji će biti pred nama kada turnir počne.

Stvari u medijima su eskalirale i postojao je generalni utisak da su igrači, uključujući i mene, nezahvalni, slabi i sebični jer se neprijatno osjećaju tokom karantina. Svi smo došli u Australiju da se takmičimo. Nemogućnost treninga i pripreme zaista nije lako. Niko od nas nije dovodio u pitanje 14 dana karantina uprkos tome šta pojedini mediji pišu.

Željno iščekujem da igram pred publikom i da se priključim teniskom ludilu i energiji grada koji su me vodili ovde ka mnogim pobjedama. Radujem se i tome što ću u Melburnu vidjeti kolege. Dirnule su me brojne poruke zahvalnosti i ljubavi koje sam dobio u posljednjih nekoliko dana.

Želim vam zdravlje i ljubav, Novak.

Đokovića narednih nedjelja očekuju veliki izazovi, a ovim saopštenjem želi da stavi tačku na sve spekulacije.

Prvo egzibicija u Adelajdu 29. i 30. januara, potom ATP Kup od 1. do 5. februara, a potom i ono najvažnije – Australijan open (8-21).