Bio je to 47. duel Srbina i Švajcarca i 25. trijumf Đokovića, koji je tako na spektakularan način najavio povratak na mjesto broj 1 u ponedjeljak.

Publika u dvorani “Bersi” uživala je u pregršt lijepih poteza, pogotovo od novog broja jedan koji je još jednom potvrdio da je u sjajnoj formi, ali i Švajcarac je pokazao da još uvijek nije za “staro gvožđe” i da je zasluženo na mjestu broj 3 ATP liste.

Prvi set bio je klackalica, Đoković nije iskoristio nekoliko brejk lopti, pa se otišlo u taj-brek, gdje je Federer zaprijetio set-loptom kod vodstva 6:5, ali Novak je još jednom pokazao čvrstinu, prvo izjednačio, a potom i rutinski okrenuo za 7:6 u setu koji je trajao jedan sat i 13 minuta.

Drugi set je bio gotovo identičan prvom, samo sa drugim krajem. Sve do 6:5 za Federera igrači su držali svoj servis uz napomenu da je Đoković propustio čak osam brejk lopti. Kazna je stigla u najgorem mogućem trenutku, i Federer je izjednačio na 1:1 u setu koji je trajao 56 minuta.

I treći set kao preslikan prva dva. Đoković dolazi i do 12. brejk lopte, koje ne koristi, pa se otišlo u taj brejk.

Protivnik Đokoviću u finalu biće ruski teniser Karen Hačanov, koji je pobijedio Dominika Tima sa 2:0 . Po setovima 6:4, 6:1 i tako se plasirao u svoje prvo Masters finale u karijeri. Rus, trenutno 18. teniser svijeta kojeg očekuje značajan napredak na ATP listi, bio je bolji sve od sredine prvog seta i zasluženo ostvario veliki uspjeh.