screenshot N1

“Nemam ambicije, barem ne pre penzije, a onda bih volela da se ostvari mogućnost studiranja za treće doba, čisto da ostvarim neke svoje snove”, rekla je Maja Gojković.

Između plana o novom indeksu u penziji i priče iz prošlosti – Učila sam danima i noćima – predsednica parlamenta je, kako sama objašnjava, odlučila da danas ne bude politički korektna i progovori o onome što joj je trenutno na srcu.

“Autonomija univerziteta narušena, narušena je i tačka. Evo to ću da potpišem, neka me stave na stub srama gde god hoće u medijima. To je skandal”, izjavila je Gojković.

Otvorenoj Skupštini iz zatvorenog Rektorata stiže poruka – ne obraćamo se političarima, već isključivo rektorki.

“Autonomiju Univerziteta prekršio je organizovan upad SNS i njenih aktivista, a ne studenti. Koga oni napadaju, pa mi branimo našu kuću, ne napadamo nikoga”, kaže studentkinja Valentina Reković.

Iako su u prethodnim danima i uprava Rektorata i studenti koji u njemu sede, jasno poručili da ne žele politiku za posrednika, predsednica parlamenta, ipak, savetuje, ustvari, upozorava.

“Država da bude mudra, da se prati šta se dešava, jer imaju posebnu taktiku kako da zadaju udarac svojoj državi, napadaju delove društva na koje su svi osetljivi – obrazovanje, nauku i kulturu”, kazala je Gojković.

Pregovori o blokadi Rektorata, su trenutno u totalnoj blokadi.

“Od juče nema nikakvih direktnih kontakata, rektorka ništa medijima nije rekla. A ima opciju da kaže samo jednu rečenicu na RTS-u i da se sve ovo završi”, naglasila je Reković.

I dok Gojkovićeva zaključuje da ministar prosvete Mladen Šarčević, može da računa na podršku parlamenta, jer mu je resor, kako ona kaže, ugrožen, studenti se otključati neće.