screenshot RTRS

Niko u Briselu ne razumije zašto je BiH potrebno godinu dana da formira vlast. Јoš manje im je jasan posljednji Vigemarkov potez koji se pretvorio u neuspjeli pokušaj posredovanja među političkim liderima, ali i Komšićevo i Džaferovićevo odbijanje Hanovog poziva za sastanak u Briselu. Ulje na vatru dolila je deklaracija koju je prošle sedmice usvojio kongres SDA pozivajući se na uspostavljanje „Republike BiH“ temeljene na regijama, na šta je SNSD upozorio „afiramacijom prava na samoopredjeljenje“.

– Posmatrao sam to što se dešava proteklih dana, a što je nastavak nečega što već duže gledamo. To nije ništa novo. Istina je da moramo izaći iz tog začaranog kruga – naglasio je Јohan Satler, novi šef Delegacije EU u BiH.

Da SDA neformiranjem vlasti želi pojačati tenzije pokazala je brojnim primjerima u protekloj godini. Sada, zbog smjene Senada Bratića sa pozicije potpredsjednika Narodne skupštine, kojoj je „kumovala“ njihova antidejonska deklaracija, najavljuje kontramjere.

Tako je Edin Ramić u Narodnoj skupštini konačno rekao ono što svi znamo – ne žele sa SNSD-om u vlast, jer bi, prema njihovoj računici, Srpska imala precijenjenu vrijednost. Dakle, predsjedavajućeg Savjeta ministara, i tri ministra. Tako je SDA, po ko zna koji put, pokazala da joj ne odgovara ni Dejton ni Ustav, ni ravnopravnost i konstitutivnost naroda.

– Što se nas tiče, nama se ne žuri. Mi smo na vlasti na nivou BiH i ne moramo, uopšte, formirati ovaj mandat. Ali ćemo je formirati s SNSD-om onda kada se nauče nekim standardima i pravilima ponašanja – rekao je Ramić.

Premijer Srpske Radovan Višković ističe da SDA radi protiv BiH.

– BiH nema bez Republike Srpske i srpskog naroda. To kada budete naučili, onda možete sjesti i dogovarati se o budućnosti BiH – kaže Višković.

Osvetu Srpskoj Federacija je odavno uvela. To najbolje pokazuje na primjeru obespravljenih srpskih povratnika u Federaciju koji godinama žive bez osnovnih uslova za život, odgovorila je predsjednica Cvijanović.

– Da li će trpiti kadrovi neke partije – to je druga dimenzija. Da li trpe Srbi povratnici? Da, užasno trpe, jer su obezvrijeđeni i nemaju osnovne uslove za život – kaže predsjednica.

Nakon pet dana, Valentin Incko i Američka ambasada u BiH osudili su Deklaraciju SDA, kao i slavljenje ratnih zločinaca na kongresu stranke. To je posebno naljutilo pojedince u SDA, pa su Incku uzvratili da se povlači pred Dodikom. Pred Amerikancima su ustuknuli.

Zbog zaključaka Glavnog odbora SNSD-a stigao je horski odgovor Komšića, Džaferovića i Izetbegovića. Dok su za Komšića zaključci SNSD-a Dodikov spisak protivustavnih gluposti, za Izetbegovića i Džaferovića su nepoštovanje Dejtona i rušenje ustavnopravnog sistema BiH. Tako SDA ignoriše činjenicu da se SNSD u svakom zaključku poziva na Dejton, dok se mirovni sporazum u njihovoj deklaraciji ne nazire ni u obrisima.

Tako se Satler, Vigemarkov nasljednik, bez svoje krivice, zatekao usred političkog haosa. Ipak, nije obeshrabren činjenicom što je avgustovski sporazum propao, a političke napetosti zaoštrile. Dugogodišnje iskustvo rada na Balkanu uvjerilo ga je da je moguće postići napredak. Ali još niko ne daje recept kako izaći iz začaranog kruga političkih sukoba.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime