”Mislim da je dogovor o KiM još uvek moguć i nadam se da će lideri u regionu ići dalje jer imamo priliku da izgradimo region baziran na miru, stabilnosti i prosperitetu”, rekao je Skot novinarima u prostorijama Crvenog krsta, gde je učestvovao u akciji dobrovoljnog davanja krvi.

On je naveo da Beograd i Priština treba da dođu do dogovora o KiM i da bi jedino takav dogovor bio trajan.

Skot je precizirao da bi podrška SAD, Rusije i Nemacke bila važna za implementaciju takvog dogovora, ali da je glavni posao u regionu, odnosno između Beograda i Prištine.

Na pitanje da li bi SAD sarađivale sa Rusijom ukoliko se dođe do rešenja, budući da je američki senator Ron Džonson, koji je u nedelju i ponedeljak boravio u Beogradu, izjavio je da je Rusija i dalje destabilizujući faktor na Balkanu. Ambasador je rekao da postoji nesaglasje SAD i Rusije oko brojnih pitanja, ali da su dve zemlje spremne da sarađuju kada im se interesi poklapaju.

”Kada je reč o stabilnosti u ovom reggionu, mislim da se naši interesi poklapaju”, rekao je Skot.

Novinare je zanimalo i tumačenje jučerašnje poruke senatora Džonsona o tome da SAD neće nametati rešenja za KiM, ali da će dati prostora predsedniku Vučiću da ”pronađe fleksibilno rešenje”, o čemu ambasador kaže:

”Mislim da je njegova poruka u Beogradu, ali i kada je bio na Kosovu, da lideri iz Beograda i Prištine treba da budu hrabri, kreativni, fleksibilni i da će njihov dogovor, ukoliko ga postignu, verovatno podržati i svi drugi”, kazao je Skot.

Na konstataciju novinara da je izjava Džonsona ostala otvorena, budući da je Priština ta koja koči razgovore sa Beogradom i ne ispunjava obaveze koje je preuzela iz Briselskog sporazuma, Skot je naglasio da ne želi da ulazi u detalje pregovora o KiM koje vodi EU i dodao da je senator poručio da ”svaka strana treba da ima mesto i prostor kako bi se došlo do dogovora”.

Na pitanje da li bi SAD podržale dogovor o promeni granica s obzirom na to da je Džonson rekao da SAD nije “podvukla crtu” kada je reč o toj temi, Skot je istakao da je najvažnije da Beograd i Priština postignu dogovor, kao i da će SAD oceniti da li će takav dogovor izgraditi stabilnost u regionu.

”To je otvoren proces, mislim da je ovo dobro vreme i da ovaj problem treba jednom rešiti, a zašto ne sada?”, zaključio je Skot.