„Imamo dogovor. Posle dva dana intenzivnih pregovora dogovor o deeskaliciji i napretku je upravo postignut. Zahvaljujem se da besniku Bislimiju i Petru Petkoviću“, napisao je Lajčak na Tviteru.

Sudeći po dokumentu koji je objavio, dogovoreno je da se specijalne jedinice ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka 2. oktobra. Rok za povlačenje je od 8 sati ujutro do 16 sati. Umesto ROSU na prelaze će doći jedinice Kfora, koje će oko dve nedelje obezbeđivati sigurnost i slobodno kretanje.

Previđeno je da će režim sa nalepnicama, kakav je dogovoren u dijalogu sa EU, biti na snazi do konačnog rešenja. Dogovoreno je da će biti formirana radna grupa, čiji će članovi biti predstavnici EU, Beograda i Prištine, kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica, a koje bi trebalo da bude bazirano na standardima i praksama EU.

Prvi sastanak grupe biće održan 21. oktobra u Briselu. Do šest meseci od prvog sastanka radna grupa predstaviće svoje zaključke o trajnom rešenju za ovo pitanje na sastanku na visokom političkom nivou.