Kao iskusni političar, toga je itekako bio svjestan, čim je donio odluku da se, ovih dana, bespogovorno smjene odgovorni pojedinci koji su radili suprotno interesima vladajuće koalicije u Republici Srpskoj na nedavno završenim izborima.

Uprkos neslaganju glavnog koalicionog partnera DNS-a, čiji kadrovi su najviše uhvaćeni u krivolovu, odnosno njihovog lidera Marka Pavića, Dodik je odlučan u čišćenju od kadrova koji su zloupotrebili izborni proces na štetu vladajuće koalicije, ali i onih koji su što javno što tajno učestvovali u pokušaju podrivanja ustavnog poretka Republike Srpske.

Medju onima koji su ili će biti smjenjeni, u prvom redu su oni  koji su svojim lošim radom, slabim radnim rezultatima ali i kriminalnim djelovanjima, što su utvrdile istrage koje je predsjednik Dodik naložio, nanjeli štetu društvu i Republici Srpskoj uopšte.

Dodikova gvozdena metla se mogla i očekivati s obzirom da su se “mangupi iz naših redova” počeli smatrati nedodirljivi gubeći svaku mjeru za realnost, za društvo u kome žive i za Republiku Srpsku u cjelini.

Čišćenje kompromitovanih kadrova, ma iz koje stranke oni dolazili, Dodik je planirao još  prije izbora, kažu izvori blisku njegovom kabinetu, ali se čekalo da prođu izbori i da se provjeri ponašanje pojedinaca i za vrijeme izbora, ali i zbog toga da mu ne bi prigovorili da to radi da bi stekao što više glasova u predizbornoj kampanji. U tom svom naumu nije htio da zloupotrebljava izbore.

Po svemu sudeći, shodno istrazi koja je u toku, u Vladi Republike Srpske iduće sedmice mogla bi da budu smjenjena dva ministra, ali i neki neodgovorni direktori, sekretari, zamjenici i pomoćnici ministara.

Dodikova gvozdena metla je u njegovim rukama i, kako nam dojavljuju upućeni, neće je ispuštati iz ruku još neko vrijeme, dok sve ne rasčisti.

Sa terena stižu pohvale za Dodika naročito nakon smjene vodećih mangupa, direktora Puteva RS  Nenada Nešića, direktora Rudnika i termoelektrane Uglljevik Djordja Popovića…i dr…