foto: RTRS

“O odlasku u Berlin i stavovima koje tamo treba da predstavlja, Zvizdić nije konsultovaio ni Savjet ministara ni Predsjedništvo BiH, pa se može reći da se na sastanku u Berlinu nije moglo čuti ništa što je usaglašen stav BiH”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Zvizdiću nije smetalo da na tako ozbiljnom forumu promoviše usvajanje godišnjeg akcionog plana o kojem nije postignut dogovor u BiH, iako mu je veoma dobro poznato da ni u okviru tijela kojim predsjedava nema saglasnost za Akcioni plan za članstvo /MAP/.

“Promovišući nepovredivost granica na Balkanu, u svjetlu razgovora Beograda i Prištine, Zvizdić je nastupao kao politički predstavnik zemlje koja je priznala Kosovo, iako je svim učesnicima foruma jasno da BiH nije priznala nezavisnost Kosova, niti to može uraditi bez saglasnosti Republike Sropske. Očito da u Zvizdićevom nastupu nepovredivost granica ne važi za Srbiju, a trebalo bi da važi za BiH”, rekao je Dodik Srni.

On je ocijenio da je Zvizdić na taj način svojim samovoljnim istupom ugrozio dobre odnose koje BiH pokušava da gradi sa susjedima, u prvom redu sa Srbijom.

“Sve što je tamo uradio ili na šta se obavezao, ne obavezuje nikoga više osim njega lično, jer tamo nije predstavljao BiH. Upravo iz tog razloga smatrao sam da je potrebno da i prije njegovog odlaska u Berlin obavijestim organizatore da on ne može biti taj ko će govoriti u ime BiH”, istakao je Dodik.

Zvizdić je na skupu u Berlinu posvećenom zapadnopm Balkanu, koji su organizovali njemački kancelar Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron, rekao da se protivi crtanju novih granica na bazi etničkih principa na Balkanu, te “snažno osudio povezivanje rješavanja statusa samoproglašenog Kosova sa Republikom Srpskom”.