Foto: RTRS

– Zavjetujemo se da ćemo braniti slobodu srpskog naroda. Samo tamo gdje imamo državu moženo govortiti o očuavnju srpskog naroda – poručio je Dodik i dodao da je važno jačati Republiku Srpsku.

On je naglasio da ne smije biti zaboravljeno da su Srbi prilikom napuštanja vjekovnih ognjišta iz zapadne Slavonije bombardovani.

– Geneza stradanja Srba na prostorima Hrvatske je od davnina, još kada je formirana Vojna krajina koja je trebala da brani Evropu i njene vrijednosti” – podsjetio je Dodik.

On kaže da se Srbi obilježavajući važne datume, zavjetuju da će braniti slobodu i državu Republiku Srpsku, jednako kao što se brani Srbija.

– Koncepti koji su nametnuti u BiH su najčešće antisrpski. Srbi su u BiH, braneći slobodu i ognjišta, željeli da imaju posebnu državu. Nažalost, od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma su nam oduzimali vrijednosti predviđene ovim sporazumom, što je zaustavljeno – rekao je Dodik.

Napomenuo je da predstavnici vlasti Republike Srpske nisu od onih koji će prihvatiti bilo kakve ponude i integracije kojima bi bila umanjena autonomija i državnost Republike.Play Video

Dodik je ponovio da su visoki predstavnici degradirali Republiku Srpsku i da je OHR neprijateljska organizacija Srpske i Srba.

– Ovo okupljanje treba da nas ojača, ali i podsjeti da možemo vjerovati samo sebi, što znači Republici Srpskoj” -poručo je Dodik.

U rijeku Savu kod mosta u Gradišci spušteni su vijenci u znak sjećanja na sve ubijene i prognane Srbe iz zapadne Slavonije tokom hrvatske vojno-policijske akcije “Bljesak” 1995. godine.

Vijence su u rijeku Savu spustili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, te predstavnici Srba izbjeglih iz zapadne Slavonije.

Gradiška (Foto: RTRS)
Gradiška (Foto: RTRS)

Prethodno su položeni vijenci na spomen-ploču srpskim žrtvama iz zapadne Slavonije.

Vijence su položili Cvijanovićeva, Dodik, Milunović, Adžić, te predstavnici Srba izbjeglih iz zapadne Slavonije.

Obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije (Foto: RTRS)
Obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije (Foto: RTRS)

Narod zapadne Slavonije krenuo je u egzodus prema Republici Srpskoj, a na putu prema mostu spasa do rijeke Save sustizale su ih avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.

Za ubijanje i protjerivanje Srba u akciji “Bljesak” hrvatskih oružanih snaga u zapadnoj Slavoniji još niko nije odgovarao.