“Kao političar i predsjedavajući Predsjedništva BiH, reći ću da treba da čuvamo regionalnu stabilnost, Dejtonski sporazum i uvažavati međunarodni kontekst. Ali sad ću malo kao Srbin – žao mi je što nismo zajedno. Žao mi je što te 1918. nismo bili u ovom istom poduhvatu nacionalnom i narodnom”, rekao je Dodik na svečanoj akademiji u Novom Sadu povodom 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Dodik je rekao da Srbi i sloboda nikako ne idu posebno, te podsjetio na masovna srpska stradanja u borbi za slobodu, sa kojom je uvijek išao zahtjev za jedinstvo i okupljanje.

On je podsjetio da je na Aranđelovdan prije 100 godina srpska vojska oslobodila Banjaluku, donijela slobodu, a sve opštine banjalučke regije i njih 12 uz Drinu tražile su prisajedinjenje Srbiji, što je malo poznata činjenica, ali i nerealizovan zahtjev.

“Mi tamo i danas gledamo u Srbiju, njenu snagu i moć, jer je to naša zemlja, jer je snaga i jedinstvo Srbije naš ponos. Srbi su i u tom i u Drugom /svjetskom/ ratu dali i donijeli slobodu svima na ovim prostorima”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi su dali slobodu i drugim narodima koji su na bazi te slobode pravili svoje republike, a kasnije u raspadu Jugoslavije ih učinili svojim državama.

“Možda je naša sloboda bila samo naša, a njihova tek pokušaj da dođu do svoje države. Kao što su to uradili kroz grešku koja se zove jugoslovenska ideja, kada su se ujedinili s nama, a onda na kraju vijeka, satanizacijom našeg naroda izašli iz zajedničke zemlje”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je borba za slobodu mnogo koštala srpski narod i podsjetio da su Srbi bacani u mnoge jame širom Hercegovine, te napomenuo da su Jasenovac, Kragujevac i mnoga druga mjesta masovnih stradanja, snažno urezani u kolektivnu svijest svakog Srbina, svakog čovjeka i svake težnje za slobodom.

“Sa težnjom za slobodom je uvijek išao i zahtjev za jedinstvo i okupljanje i te dvije riječi – sloboda i jedinstvo tako idu zajedno, kao što ide i naša uporna borba da ih ostvarimo”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da danas Republika Srpska i Srbija sarađuju, te da je to najviši maksimum koji su postigli od postanka Republike Srpske i na tome je zahvalio Vučiću za koga je rekao da je hrabro organizovao zajedničko proslavljanje nacionalnih praznika.

“Ovo je i nama važan datum. Datum koji je za vas, ovdje, u Vojvodini datum ponosa, isto tako je i nama, ali isto tako je i malo sjete i tuge – zašto što smo mi malo vani, negdje na drugoj strani?”, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da su se Republika Srpska i srpski narod oduprli mnogo čemu.

On je poručio da ga ne zovu bosanskim Srbinom, jer to nije, već je Srbin i pripada srpskom narodu, govori srpski jezik i piše srpskim pismom.

“Tako se osjećam i vjerujem da nikoga ne vrijeđam. Ne volim kad me nazovete negdje Bosancem. Pokušajte da nas malo više poštujete. Mi smo Srbi iz Republike Srpske. Mi smo Srbi”, rekao je Dodik.

On je istakao kako želi da saradnja Srbije i Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini bude još veća.

“Srbija na dobrom putu, Srbija koja se vraća svojim vrijednostima, što pokazuje i ovaj dan, Srbija koja ekonomski jača, bezbjednosno i odbrambeno, svakako je ponos nas koji smo tu gdje jesmo”, rekao je Dodik.

On je naglasio da, kao neko ko ne živi u Srbiji, već dolazi povremeno, može da uoči vidljiv i svakodnevni napredak, da je Srbija gotovo neprepoznatljiva na putu razvoja u odnosu na prije samo nekoliko ili desetak godina.

“I to je naš ponos. Volimo Srbiju i slobodu… Kada se rat završio njemački car je rekao bugarskom: `Zamislite 68.000 Srba je odlučilo ovaj rat`. Kaže: `sramota!` NJemu, nama na ponos”, istakao je Dodik.