Foto: SRNA

“Novost je što Žandarmerija nije stacionirana u Banjaluci kao što su bile neke posebne jedinice. Ona može biti upotrijebljena na teritoriji cijele Srpske u skladu sa procjenama i ukoliko bilo kakav teroristički akt ugrozi određenu zonu bezbjednosti u nekom regionu”, rekao je Dodik.

On je u emisiji “Dosije” ATV-a istakao da Srpska nastoji da stabilizuje institucije u cilju očuvanja unutrašnje bezbjednosti i mira, te da nema nikakve teritorijalne pretenzije prema FBiH i susjednim zemljama.

“Samo želimo da odbranimo i osiguramo bezbjednost na našem prostoru. To je naša ustavna obaveza izvan koje ništa ne radimo. Ako neko u tome vidi nešto drugo, to je neka druga priča i poslijeratni sindrom kao kod člana Predsjedništva Željka Komšića”, rekao je Dodik.

On je ponovio da rata na ovim prostorima neće biti, jer nijedan Srbin neće sebi dozvoliti da ikada glasa da se Oružane snage BiH upotrijebe protiv njegovog naroda.

“Takođe, Ustav govori da policije jednog entiteta ne mogu bez odobrenja preći na teritoriju drugog. Ako bi to i uradili, to bi bila agresija protiv koje je dozvoljena odbrana. Dakle, priče o ratovanju su gluposti, a jedini generator koji može da produbi sukob jeste međunarodni faktor, iako sam uvjeren da od toga nema ništa”, rekao je Dodik.