Foto: RTRS

Dodik je naveo da se tim zakonom SPC i njena imovina pokušavaju staviti u nejasan status.

On smatra da treba podržati zahtjeve da taj zakon u Crnoj Gori bude ukinut i da SPC bude sigurna da može imati isti status kao što ga imaju i druge vjerske zajednice u toj državi.

– Diskriminacija, koja je učinjena, stvorila je to da su druge vjerske zajednice povlaštene, a SPC je ostala da se s njom obraunava – rekao je Dodik, koji je danas učestvovao u litiji ulicama Banjaluke u znak podrške srpskom narodu i SPC u Crnoj Gori.

On je dodao da su Katolička crkva, Јevrejska zajednica i Islamska zajednica napravili posebne ugovore sa crnogorskom državom, dok je status SPC jedino ostao nedefinisan.

– Drago mi je što se srpski narod okuplja oko SPC u danima kada se obilježavaju važni datumi, kao ovaj današnji. Želim reći da smo Božić proslavili, što je vidljivo, u najmasovnijem okupljanju. I danas je Banjaluka pokazala da ima odgovornost prema ukupnom državnom i nacionalnom pitanju i zato je danas ovde bio impozantan broj ljudi – naglasio je Dodik.

Prema njegovim rječima, današnja litija u Banjaluci bila je posvećena podršci srpskom narodu i Crkvi u Crnoj Gori u nastojanjima da se pokaže jedinstvo kada je riječ o odbrani srpskih svetinja, ma gdje da se nalaze.