Foto: SRNA

“Nemoguće je da je istina o dešavanjima u Srebrenici koncentrisana samo na sedam dana u julu 1995. godine, kako su to kreirali predstavnici međunarodne zajednice. Za istinu je neophodno sagledati cijeli rat, stradanja svih naroda, ali i istorijske procese”, rekao je Dodik u obraćanju na Međunarodnoj naučnoj konferenciji o temi “Srebrenica, stvarnost i manipulacije”, koja se danas i sutra održava u Banjaluci, a okupila je eminentne stručnjake iz Rusije, SAD, NJemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH.

On je istakao da je neophodno utvrditi činjenice, a da se ne treba baviti interpretacijama događaja, kao što neki čine.

“Za istinu nikada nije kasno i zato o njoj moramo govoriti, ali i organizovati naučne skupove kao što je ovaj. Oni koji su počinili zločine moraju odgovarati, ali se niko ne smije baviti manipulacijama kao u slučaju Srebrenice”, dodao je Dodik.

On je naglasio da je Srebrenica postala tema o kojoj se priča tek nakon dolaska bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna u BiH.

“Odjednom su se sjetili da od toga naprave mit, a Bošnjaci ga nisu imali, pa pokušavaju da ga izgrade od Srebrenice. To je lažni mit, on ne postoji, već užasno teško stradanje koje pokazuje svu golgotu i okrutnost rata”, istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da osuđuje zločine i podsjeća da nisu odgovarali oni koji su ih počinili nad Srbima u srebreničkoj regiji, Sarajevu i ostalim mjestima.

“Zločinci poput Nasera Orića i ostalih nisu odgovarali. Zato, nažalost, ne možemo pričati ni o pravdi, ni pomirenju”, rekao je Dodik.

Foto: SRNA

On je naveo da je o svemu važno imati istorijsku verifikaciju i interpretaciju činjenica, iako se priče o Srebrenici u svijetu i BiH pokušavaju sačuvati donošenjem zakona o zabrani negiranja gnocida.

“Naravno da nećemo dopustiti da u BiH bude usvojen ovakav zakon. Republika Srpska je poništila izvještaj bivše komisije o Srebrenici i formirala novu komisiju koja se bavi utvrđivanjem istine”, podsjetio je Dodik.

On je napomenuo da se Srpska mora naučnim skupovima i argumentima boriti za istinu za koju nikada nije kasno.

“Nažalost, u izvještajima o Srebrenici iz jula 1995. godine nigdje se ne pominju Srbi kojih je na tom području u ratu stradalo više od 3.000”, rekao je Dodik i podsjetio da je u prethodnom ratu stradalo 29.000 Srba.

On je podsjetio da su muslimani već 1992. godine govorili o genocidu, a na osnovu toga i medijskih laži Srbi su satanizovani.

“BiH je iz nametnutih manipulacija o Srebrenici neuspjeli projekat. Republika Srpska ima jasnu politku i sigurno je da ne smije izgubiti dio snage i autonomije koju ima, jer bez države, srpski narod je stradao”, zaključio je Dodik.