Uoči sjednice Savjeta za sprovođenje mira na kojoj će biti raspravljano o najavama SDA o pokretanju apelacije o preispitivanju imena Republike Srpske, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTRS da je zahvalan Rusiji na zakazivanju sjednice, te poručio da je PIK vandejtonska i vanustavna kategorija i da već odavno nema povjerenja u rad ovog savjeta i OHR-a.

Dodik smatra da je OHR trebalo jasno da se odredi prema ovakvim najavama, jer je u pitanju antiustavno i antidejtonsko djelovanje.

– Da je OHR želio da bude ravnopravan i jedinstven u tom nekom svom kontinuitetu, onda je morao da kaže da je to antiustavno i antidejtonski, a on to nije rekao. Čujte neodgovorno! Neodgovorno može da bude dijete koje mimo volje roditelja pravi tamo neke nestašluke, a ovo je druga priča. Kad nešto kvalifikujete kao antidejtonski, vi šaljete čitavom svijetu poruku da neko pokušava da uruši međunarodni sporazum, a po njima to što oni rade je neodgovorno, a nije urušavanje međunardnog sporazuma – rekao je Dodik.

Najava SDA-a o pokretanju apelacije o promjeni imena Republike Srpske tema je emisije Ukrštenica, koja je na našem programu večeras od 21.05 časova. Gost emisije je predsjedavajući Predsjedništva BiH.