Foto: SRNA

On je, gostujući na televiziji N1, rekao i da se razmatra pomjeranje početka policijskog časa u Srpskoj sa 20 na 22 časa, kao i ponovni rad određenih privrednih subjekata i uslužnih djelatnosti, naravno uz propisane mjere zaštite.

– Mislim da će se ići ka ukidanju ili bitnom smanjenju policijskog sata. Možda ćemo ga sa osam pomjeriti na 10, ali vidjećemo – rekao je Dodik.

On je naglasio da sve zavisi od procjena koje će se donositi u dogovoru sa relevantnim medicinskim stručnjacima koji će da ukažu na izvore i načine kako se to desilo.PlayMuteLoaded: 0%Progress: 0%-1:14Fullscreen

– Tim mjerama, i pored toga što imamo povećan broj oboljelih, vjerujemo da će u narednih 7-10 dana pasti i stvoriće mogućnost da se ukine policijski čas i vanredno stanje i dozvoli rad, kao što smo počeli – istakao je Dodik.

Dodik je ponovio da, ukoliko bude kršenja mjera, sve će ponovo morati da se vrati. Podsjetio je na to da je Predsjedništvo BiH već u martu donijelo odgovarajuće mjere, da bi se izbjeglo katastrofalno stanje u BiH u vezi sa pandemijom virusa korona.

– Očekivali da smo da će virus korona slabiti u prvih četiri, pet nedjelja, ali to se nije desilo. Zdravstvene mjere u početku su bile dobro prihvaćene, ali je postepeno dolazilo do nervoze i zamora kod dijela stanovništva, što je doprinijelo da se uvode rigoroznije mjere, pogotovo zbog proteklih praznika, Vaskrsa i 1. maja – naveo je Dodik.

On je rekao da je iznenađen povećanjem broja zaraženih jer se očekivala bolja epidemiološka situacija, te najavio da će sve to biti ispitano i donesene nove mjere.

Prema njegovim riječima, evidentan je i pad prihoda u BiH.

– Od očekivanih 230 miliona u aprilu, koje je trebalo da dobijemo u budžet, imaćemo 80 miliona manje – rekao je Dodik i izrazio žaljenje što odobrena sredstva MMF-a stoje na računu i što nisu efektivna, tako da i to usložnjava ukupnu ekonomsku situaciju u BiH.

Dodik je rekao da ne želi da poredi stanje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Kada je riječ o situaciji  u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj napomenuo je da posljednjih dana ima mnogo nedobronamjernih izjava i dezinformacija.

– Važno je to da je ukupan broj zaraženih u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci daleko manji u procentima nego u regionu. Primarni cilj je bio i to je važno da primarni blok u kovid odjeljenju ne zahvati masovna infekcija zdravstvenih radnika. Ne zna svako upravljati respiratorima – rekao je Dodik, ponavljajući da odaje priznanje medicinskim radnicima u Srpskoj za njihov trud i hrabrost.

Srpski član Predsjedništva BiH je napomenuo da se propisi moraju poštovati, te da niko ne kaže da ne može biti propusta.

– Moguće da je bilo propusta, niko ne kaže, ali ono što je propisano mora se poštovati. Mislim da je previše bilo dezinformacija i nije teško u takvoj situaciji napraviti paniku. U skladištima Fonda zdravstva se nalazi više od sedam miliona maski, šest miliona rukavica. U kovid odjeljenju nije bilo zaraženih medicinskih radnika i u prilog tome govori korištenje zaštitne opreme od početka – naglasio je Dodik.

Kada je riječ o nabavci mobilne bolnice, Dodik je pojasnio kako je tekao taj proces i uključenost vlasnika firme koja je uvezla elemente bolnice.

On je izrazio zahvalnost za pomoć uvozniku biznismenu Slavenu Ristiću.

– Јa sam mu zahvalan što je pomogao u trenucima kada smo gledali šta se dešava u Italiji i Španiji. On se pojavio sa informacijom da može preusmjeriti donaciju koja je bila spremna za Vijetnam. Mi smo to prihvatili i zahvalni smo za to, mislim da je to dobar potez Vlade Republike Srpske – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa polemikama o angažmanu ruske jedinice za dezinfekciju bolnice u Mostaru i da li Oružane snage BiH imaju potrebnu opremu, Dodik je rekao da Oružane snage BiH “nemaju ništa, pogotovo nemaju specijalnu jedinicu”.

– Јa ću glasati da se udovolji zahtjevu /Dragana/ Čovića, a šta će druga dva člana odlučiti ne znam. Nije dobro da jednoj Rusiji i njenoj želji da pomogne, dolazimo u poziciju da joj objašnjavamo naše odnose. Zatražio sam da se Predsjedništvo BiH izjasni o tome – rekao je srpski član Predsjedništva BiH, odbacujući spekulacije o mogućim subverzivnim djelatnostima.

Bili smo, ističe Dodik, spremni da pomognemo i Federaciji BiH, ali to niko zvanično nije zatražio.

Dodik je nagasio da smatra da nema potrebe za politizaciju epidemije, nego da se treba okrenuti evropskom putu BiH, bez OHR-a i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Govoreći o narednim lokalnim izborima, Dodik je naveo da je novi sastav Centralne izborne komisije /CIK/ BiH izabran mimo legalnih procedura i zakona.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, podsjetio je da, budući da nije konstituisana vlast na svim nivoima u BiH, nije bilo moguće ni mijenjati sastav CIK-a BiH.

Prema njegovim riječima, raspisivanje izbora u BiH sada je problem, a pomenuo je i zahtjev Hrvata za izmjenama izbornog zakona BiH.

Dodik kaže da je sve vrijeme bio spreman da radi s ciljem postizanja kompromisa.